Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sakkarin: Ny mistanke om kræftrisiko

Diskussionen om risikoen for at udvikle blærekræft ved indtagelse af sakkarin er aldrig forstummet. På den ene side sætter man målrettet ind med høje doser af natrium-sakkrin for at udløse blæresvul­ster hos rotter: Det virker fremmende og understøtter de blærekræftfremkaldende stoffers virkning. På den anden side taler de indtil nu ca. 30 kontrollerede forsøg imod en risiko for mennesker i de sædvanlige mængder.

 

Nu kommer der nyt ved på bålet via et kontrolleret forsøg foretaget i Kina, hvor man sammenligne­de 217 patienter med 254 kontrolpersoner. De, der brugte sakkarin som sødestof ca. hver 14. dag, havde en fire gange så høj relativ risiko for at udvikle blærekræft. Hvis man brugte sødestoffer i mere end 15 år, femdoblede risikoen. Desuden påviste man, at risikoen for kroniske blæreinfektio­ner også steg.

 

Kommentar

Ud over natrium-sakkarin kunne også andre højdoserede natriumsalte som natrium-ascorbat føre til blærekræft hos rotter. Natrium virker kræftfremmende - specielt, når blæren i forvejen er beskadiget af bakterielle infektioner, eller når urinens pH-værdi er høj. Da denne virkning kun ses ved meget høje doser, må man søge efter en anden forklaring på resultaterne af det kinesiske forsøg - hvor og­så metodiske mangler kan spille en rolle. Muligvis ligger den tydelige risikoforøgelse ikke i sakka­rinet, men i en af de talrige forureningsmuligheder, f.eks. toluolsulfonamider. Desværre angiver for­fatterne til det kinesiske forsøg ikke kvaliteten af det anvendte sakkarin.

 

Referencer:

Yu Y et al.: Risk factors for bladder cancer: a case-control study in northeast China. European Journal of Cancer Prevention 1997/6/s. 363-369

Cancer Research 1986/46/s. 3903-3906

World Cancer Research Fund, Washington 1997

Cancer Research 1998/58/s. 2557-2561

 

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012