Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

”Fosfolipider”/lecithin skal være et kendt begreb for alle, men...

Det er mere end 150 år siden, at franskmanden Maurice Gobley fandt på navnet ”lecithin” til at be­skrive den rå fosfolipid-blanding, han isolerede fra æggeblomme. I starten af det 20. århundrede havde forskningsmæssige, tekniske og medicinske fremskridt så at sige godkendt fosfolipider som de aktive ingredienser i lecithin. Masser af mennesker kender lecithin, så hvorfor er der ingen, der ved, hvad ”fosfolipider” er?

Nåja, en del af forklaring er jo nok, at man skal krølle tungen lidt for at sige ”fosfolipider”. Men der ER ikke noget bedre ord til at beskrive disse stoffer - en række komplekse biologiske molekyler, som hver har en ”hoved”-gruppe, som indeholder fosfor, og en ”hale”-gruppe, som normalt ligner fedtsyrer. Nogle eksperter sætter dem i gruppe med fedtstoffer som triglycerider, men biokemisk er de så meget mere funktionelle, at fosfolipider er det mest beskrivende, nutracetiske navn. (Man kunne også spørge, hvorfor Co-Q10 ikke er et almindeligt kendt ord blandt forbrugerne efter ad­skillige årtier i handlen?)

Svaret på dette retoriske spørgsmål ligger måske i de opfattelsesmæssige og økonomiske barrierer, som kosttilskud står over for i USA - også selv om de er understøttet af glimrende forskningsforsøg. I Europa kunne man købe farmaceutiske præparater indeholdende lecithin fra æg allerede i 1910, og i 1920’erne havde tyske produktionsvirksomheder gjort sojalecithin til en fødevareingrediens, der var til at betale. Sojalecithin blev snart ”helsekost”, og i 1930’erne kunne fosfolipid-koncentrater på basis af sojalecithin købes næsten overalt i Europa som kosttilskud. Det tog ca. 50 år, før fosfolipi­derne vandt indpas i Nordamerika.

Specialiserede fosfolipider fik først seriøs opmærksomhed som kosttilskud i Nordamerika i 1994, da virksomheden Lucas Meyer fra Tyskland gennem sit datterselskab i USA markedsførte fosfat­idylserine (PS) som et middel til forbedring af hukommelsen.

På trods af, at der fandtes masser af dobbelt-blind forsøg og tusindvis af grundlæggende videnskabelige undersøgelser til at understøtte brugen af PS, så forudså den erfarne direktør for den amerikanske afdeling, Peter Rohde, at hvis PS skulle accepteres i Nordamerika, ville det kræve en koordineret mediekampagne. Han udviklede innovative marketingstrategier sammen med producenter - strategier, som omfattede logoer, TV- og radioomtale, bøger, en omfattende reklamekampagne, fokusgrupper og direct mail til detailhandlen - alt sammen bakket op af dybdegående forskningsresultater.

Producenter kan f.eks. spørge deres råvareleverandører, hvordan den potentielle forretningsmæssige ende af det specifikke molekyle - fedtsyren eller den fedtsyrelignende ”hale” - ændres ved forar­bejdningen. Er der meget umættede fedtsyrer, som er almindelige og kendt for at være biologisk aktive (som f.eks. DHA), som måske findes i nogle materialer, men som ikke findes, eller som er ændrede/beskadigede i andre?

Efter otte år med intensiv markedsføring er PS blevet accepteret som et sikkert og effektivt middel til hjernen. Og med PS er fulgt et større offentligt kendtkab til fosfolipider.

Adskillige dobbeltblind forsøg har godkendt PS udvundet af soja som en mulig plantekilde.

GPC's hurtige adgang til hjernen og stoffets evne til at skærpe den mentale præstationsevne gør det velegnet som ingrediens i drikkevarer.

NYHED (2015) MEGA Cholin

  • Medvirker til en normal omsætning af fedtstoffer i kroppen
  • Er med til at vedligeholde en normal leverfunktion
  • Har betydning for en normal nedbrydning af homocystein i blodet. Homocystein er en aminosyre, der øger risikoen for kredsløbsproblemer, hvis det ikke bliver omsat.

Ingredienser: L-cholinhydrogentartrat,gelatine (okse), sojalecithin,marietidselekstrakt (Silybum marianum (L.) Gaertn.), overfladebehandlingsmiddel (magnesiumsalte af vegetabilske fedtsyrer),maltodextrin,antiklumpningsmiddel (siliciumdioxid), antioxidant (tocopheroler).

Anvendelse: 2 kapsler daglig i forbindelse med et måltid fordelt på 1-2 gange.

References:
Crook TH, et al. Effects of phosphatidylserine in age-associated memory impairment. Neurology 1991;41:644-9.
Crook TH, et al. Effects of phosphatidylserine in Alzheimer's disease. Psychopharmacol Bull 1992;28:61-6.
Ryser CA, Kidd PM. Manuscript in preparation;2002.
Fahey T,  Pearl M. The hormonal and perceptive effects of phosphatidylserine administration during two weeks of resistive exercise-induced overtraining. Biol Sport 1998;15:135-42
Gindin J, et al. The effect of plant phosphatidylserine on age-associated memory and mood in the functioning elderly. Kaplan Hospital, Rehovoth, Israel, 1995.
Crook TH. Treatment of age-related cognitive decline: effects of phosphatidylserine. In, Klatz RA, Goldman R, eds. Anti-Aging Medical Therapeutics, Volume II. Chicago, IL:Health Quest Publications;1998.
Alberts B, et al (eds.). Molecular Biology of the Cell. New York:Garland Publishing; 2000.
Jorissen BL, et al. The influence of soy-derived phosphatidylserine on cognition in age-associated memory impairment. Nutr Neurosci 2001; 4:121-34.
Crook TH. Personal communication. Oxford, MD; 2002.
Benton D, et al. The effects of phosphatidylserine supplementation on mood and heart rate when faced with an acute stressor. Nutr Neurosci 2001;4:169-78.
Monteleone P, et al. Effects of phosphatidylserine on the neuroendocrine response to physical stress in humans. Neuroendocrinol 1990;52:243-8.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012