Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Malaria-urt kan også bekæmpe kræft hos dyr

20/12/2005 - Det kinesiske plantestof Artemisinin kan være medvirkende til at bekæmpe brystkræft, lyder det fra forskere fra University of Washington.

Stoffet, som er et udtræk af kinesisk malurt (Artemisia annua L.), var ved forsøget i stand til at re­ducere udviklingen af brystkræft med 40% blandt en gruppe rotte, som havde fået tilført et kræft­fremkaldende stof.

Artemisinin har ved tidligere forsøg vist sig at kunne udvælge bestemte kræftceller og dræbe dem, og stoffet anvendes allerede som et effektivt middel i behandlingen af malaria-sygdomme. ”Med resultaterne fra dette forsøg har artemisinin også vist sig som en glimrende potentiel kandidat til forebyggelse af kræftsygdomme, siger en af forskerne, Henry Lai.

Forsøget, som blev offentliggjort i januar 2006-udgaven af Cancer Letters (bind 231, nr. 1, s. 43-48), blev foretaget på rotter, der på forhånd var blevet behandlet med en enkelt dosis DMBA (50 mg pr. kg legemsvægt). DMBA er et stof, der er kendt for at kunne fremkalde forskellige former for brystkræft. Rotterne blev derefter tilfældigt inddelt i to grupper, hvoraf den ene gruppe fik 0,02% artemisinin med foderet. (Artemisia annua L. – Kimesisk Malurt i kapsler indeholder ca. 1% artemisinin).

Blandt de rotter, der havde fået foder med artemisinin-tilskud, kunne man konstatere 40% færre brystkræftsvulster end i kontrolgruppen. Desuden var de svulster, der dog dannedes i denne gruppe, langt mindre og færre end i kontrolgruppen.

”Eftersom artemisinin er et relativt uskadeligt stof, der ikke giver kendte bivirkninger selv i høje doser ved oral indtagelse, tyder de foreliggende data på, at artemisinin kan være en stærk kræft­hæmmende stof, ”hævder forskerne.

Artemisinin virker ved at reagere med jern i kroppen og ved at danne frie radikaler, som angriber cellerne indefra. Kræftceller formerer sig hurtigere end normale celler og har derfor en højere kon­centration af jern. Det gør artemisinin ekstremt skadeligt for kræftcellerne.

Det er den samme mekanisme, der giver artemisinin dets malaria-bekæmpende egenskaber. Den pa­rasit, der fremkalder malaria, kan ikke fjerne jernet fra de blodlegemer, den spiser, og oplagrer det derfor. Artemisininet gør det oplagrede jern giftigt for parasitten.

Artemisinin er allerede nu et vigtigt led i behandlingen af malaria i Kina, Vietnam og andre dele af Asien og Afrika.

Men resultaterne af det her omtalte forsøg blev hilst med forsigtig optimisme af dr. Emma Knight, som er videnskabelig informationschef hos British Charity Cancer Research UK.

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012