Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Rødkløver: Mulig indvirkning på overgangsalder og PMS?

 Engelske læger, der finder det svært at rådgive kvinder om alternativer til hormonbehandling, har igangsat en undersøgelse for at finde ud af, hvor effektivt rødkløver er til at forebygge de hedestignin­ger, som mange kvinder oplever i overgangsalderen.

Undersøgelsen vil også behandle de eventuelle fordele, som urten måtte have på PMS eller smerter og andre bivirkninger ved menstruation.

Dr. Chun Ng, leder af undersøgelsen, som foretages ved centret for overgangsalder og PMS ved Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital, siger: ”For øjeblikket er det lidt svært at vide, hvad man skal anbefale patienter, der gerne vil have et alternativ til hormonbehandling. Flertallet af de kvin­der, som kommer på klinikken, og som ikke tager hormoner, synes at tage en eller anden form for urtemedicin”.

Men han udtaler, at mange af de undersøgelser, som hidtil er foretaget på rødkløverekstrakt, ”ikke er særligt velstrukturerede”, og at nogle af dem ikke er dobbeltblindforsøg.

På trods af dette anvendes rødkløver i stor stil af kvinder i overgangsalderen, fordi det indeholder stoffer kaldet isoflavoner, som efterligner virkningen af det kvindelige kønshormon østrogen. Der er derfor en stigende interesse for rødkløver i takt med, at flere og flere kvinder søger efter alternativer til hormonbehandlingen, efter at der er fremlagt beviser for, at hormonerne kan øge risikoen for slagtilfælde og brystkræft.

En førende leverandør af rødkløverekstakt, siger, at i løbet 2004 er salget på det europæ­iske marked steget med 18% - hvilket også skyldes en større markedsføringsindsats.

Den nye undersøgelse omfatter 70 deltagere i alderen 40-55 år. Gruppen omfatter således kvinder både i overgangsalderen og før overgangsalderen, som måske stadig lider af PMS-symptomer.

”Vi har en hypotese om, at ekstraktet også vil have en indvirkning på PMS-symptomer, eftersom det menes at kunne stabilisere hormonniveauet”, siger dr. Ng.

Undersøgelsen menes at være den første af sin art, der går i dybden med rødkløvers indvirkning på PMS.

Forskerne vil helt specifikt undersøge virkningen på hedestigninger, et symptom, som rammer ca. 3/4 af alle kvinder i løbet af overgangsalderen. Men dr. Ng bemærker, at behandling med syntetiske hormoner altid vil have en stærkere indvirkning på overgangsalderens symptomer, eftersom de er langt stærkere end de doser af urtepræparater, der normalt anvendes.

Rødkløver anvendes også mod åndedrætsproblemer, specielt kighoste, og mod kroniske hudproble­mer som eksem og psoriasis.

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012