Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræfthæmmende stoffer i frugt og grønt

Reagensglasforsøg og kliniske undersøgelser af sammenhængen mellem kræft og phytoøstrogener i kosten

Man har undersøgt 30 kvinder, der alle havde overstået overgangsalderen, for en sammenhæng mel­lem deres urinudskillelse af østrogener, lignaner og isoflavonoider (difenoler) og blodets indhold af kønshormonbindende globulin (SHBG). Af de 30 kvinder spiste de 11 al slags kost, 10 var vegeta­rer, og 9 var tilsyneladende raske efter operativt at have fået fjernet en brystkræftsvulst.

Resultaterne viste en statistisk signifikant positiv sammenhæng mellem den samlede difenol-udskil­lelse i urinen og blodets indhold af SHBG, og denne sammenhæng forblev tydelig, efter at man hav­de justeret for Body Mass Index (BMI) - et tal, som kan have en forstyrrende indvirkning på sam­menhængen.

Desuden fandt man en statistisk signifikant negativ forbindelse mellem blodets SHBG-indhold og udskillelse af 16 alfa-hydroxyestron og østriol gennem urinen - og også her forblev sammenhængen tydelig efter justering for BMI.

Og endelig kunne man iagttage, at enterolakton stimulerer dannelsen af SHBG ved HepG2 lever­kræftceller i kulturer, der fungerer synergistisk med østradiol og i fysiologiske koncentrationer. En­terolakton blev hurtigt optaget af levercellerne, primært til stoffets monosulfat. Adskillige lignaner og isoflavonoiderne daidzein og equol viste sig at konkurrere med østradiolet om at binde sig til receptorer for type 11-østrogen fra rotters livmoder (underforstået bioflavonoid-receptoren).

Man mener, at lignaner og isoflavonoider kan påvirke optagelsen og omdannelsen af kønshormoner ved at deltage i reguleringen af blodets SHBG-indhold og på denne måde påvirke hormonernes akti­vitet, og at de kan hæmme væksten af kræftceller på samme måde som visse flavonoider ved at kon­kurrere med østradiol om type II-østrogen-receptorerne.

Kilde: J Steroid Biochem Mol Biol (ENGLAND) marts 1992, 41 (3-8).

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012