Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Pebermynte - et sandt og sundt multi-talent!

Pebermynte blev i 2004 kåret til årets lægeplante. Og med rette, for den hjælper på en hel masse hverdagsproblemer og bør derfor være at finde i ethvert husapotek med respekt for sig selv!

Hvis vi skulle bruge noget forskelligt til hvert enkelt af de helbredsproblemer, vi kan komme til at lide af i dagligdagen, så ville husapoteket fylde et helt rum. Her kommer lægeplanterne ind i bille­det, for de har et bredt virkningsspekter - én plante kan hjælpe på flere forskellige ting! Pebermynte er en 30-90 cm høj krydderiplante med en opretstående firkantet stængel, der dyrkes i Europa, Amerika og Japan. Planten indeholder flavonoider, gærstoffer og æterisk olie, hvis hovedbestanddel er men­tol, og den høstes kort før blomstring. Pebermynte virker krampeløsnende, smertestillende og bero­ligende. Den fremmer gennemblødningen og bekæmper bakterier og vira. Her er en række tips til, hvordan du kan udnytte plantens helbredende kræfter:

Akut hjælp mod kvalme
Hjælper ved irriteret/dårlig mave eller transportsyge: Dryp 1 dråbe ren, æterisk Japansk Pebermynteolie på håndryggen, og slik den op på tungen - det beroliger maven i løbet af kort tid.

Ved oppustethed, mavekneb, mavekrampe og nervøs tarm
Drik 2-4 kopper pebermyntete fordelt over dagen. Virker vinddrivende og krampeløsnende og af­spænder mave og tarm.

Ved spændingshovedpine
Dryp eller massér let 2-3 dråber æterisk Japansk Pebermynteolie eller en færdig olie/alkohol-blanding ind i panden og tindingerne. Kliniske forsøg viser, at dette hjælper lige så godt som tabletter med parace­tamol eller acetylsalicylsyre. Stammer smerterne fra en spændt nakke, kan du dryppe lidt æterisk olie på hånden, tilsætte nogle dråber jojoba-olie, gnide hænderne i blandingen og massere nakken.

Se: Jatoba

Ved halssmerter og tandkødsbetændelse
Skyl munden og gurgl med 3 dråber æterisk Japansk Pebermynteolie i et glas vand. Desinficerer og lindrer smerterne.

Ved forkølelse og hoste
Kom 3-5 dråber Japansk Pebermynteolie i et glas varmt vand og inhalér dampen (luk øjnene - ellers dine øjne komme til at ”brænde”). Løsner fast slim og letter åndedrættet.

Ved forstuvninger, forstrækninger, slag og kvæstelser
Bland 10 dråber Japansk pebermynteolie med 10 ml etanol og gnid i flere omgange på det skadede område. Køler og virker smertestillende.

Det skal du vide
I stedet for pebermynteolie kan du bruge japanske pebermyntedråber (fra planten agermynte).

Mynte er ikke velegnet til brug i flere uger ad gangen.
Bør ikke anvendes til børn under seks år - kan føre til kramper i luftvejene (og åndedrætsstop).

Mynteolie må ikke komme i nærheden af øjnene
Ved galde- og leversygdomme skal lægen spørges til råds inden brug.

Grøn citronte (5 glas - ca. 26 kalorier pr. glas)
Kog 1 l vand, og lad den køle af i 5 minutter. Hæld vandet over 2 tsk. grøn te, og lad det trække 2 minutter. Tilsæt 2 spsk. honning og 6 kviste mynte. Stil blandingen i køleskabet i et par timer. Tag myntekvistene op, tilsæt saften af 1 citron, og servér teen med isterninger, mynteblade og citron­skiver.

Mynteblade er bedre end tebreve
I stedet for færdige tebreve kan du købe blade og smuldre dem, inden du tilbereder teen. Til en kop te skal du overhælde 2 tsk. blade med kogende vand og lade det trække i 10 minutter. Eller dryp 1-3 dråber Japansk Pebermynteolie i et glas vand og drik det i små slurke.

Slank med pebermynte
Mynte varmer kroppen op og fremmer dermed stofskiftet. Jo mere varme i kroppen, jo flere kalori­er forbrænder du. Varmen regulerer gennemblødningen, hvilket åbner porerne og fremmer fjernelse af giftstoffer via huden/sveden. Undersøgelser har desuden vist, at pebermynte mindsker appetitten.

Kilde: Schlank & Form 2004

Health News 2006

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012