Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Urter: Er urter farlige?

Tag nu ikke fejl - ligesom alle andre stoffer, der har en medicinsk virkning i kroppen, kan urter væ­re farlige. Men de fleste af de alvorlige bivirkninger, man har observeret ved brugen af urter, skyl­des, at man har forvekslet to urter og dermed indtaget en forkert urt. Og i praksis viser det sig, at der kun er sket meget få dødsfald, der skyldes forkert identifikation af en urt. Ifølge tal fra Centers for Disease Control and Prevention dør 5-6 personer i USA hvert år af at have indtaget en giftig plante, som de fejlagtigt troede var en spiselig urt. I perioden 1989-1992 registrerede American Association of Poison Control Centers i alt 4 dødsfald, som kunne tilskrives indtagelsen af en giftig plante - dvs. godt ét dødsfald om året. I Tyskland, hvor 65% af befolkningen bruger urter til medicinske formål, er denne type dødsfald lige så sjældne. Der er således ikke registreret et eneste dødsfald som følge af plantemedicin, siden man indførte regler på området i 1978.

Tyskerne har et meget fornuftigt system med beskyttelsesforanstaltning, og når en mulig fare opda­ges, tages produktet simpelthen af markedet. I Amerika reagerer myndighederne, som om verdens ende var nær. Enhver rapport om reel eller potentiel fare ledsages af nedladende formaninger. Men disse formaninger indeholder ikke et ord om faren ved syntetiske lægemidler. Ifølge en artikel fra Journal of the American Medical Association dør hvert år ca. 106.000 personer på de amerikanske hospitaler på grund af bivirkninger ved lægeordineret medicin - vel at mærke medicin, som indtages ifølge lægens forskrifter. Så man må sige, at selvom urtemedicinen ikke er uden potentielle proble­mer, så er den langt sikrere at indtage end syntetiske præparater.

Udfordringen består nu i at vurdere den traditionelle urtemedicin efter videnskabelig målestok. Det kræver forskere, som både mestrer de videnskabelige værktøjer, specielt kliniske forsøg, og samti­dig er overbeviste om den rigdom, der ligger i verdens urtetraditioner. En sådan forsker er Debu Tripathy, MD, fra University of California i San Francisco. Han har udtalt: ”Vi forsøger at anvende principperne for videnskabelig forskning på et område af medicinen, som har overlevet og blomstret i århundreder uden en hel bunke data, der kunne understøtte brugen”. Han og hans kolleger har un­dersøgt 71 kinesiske urteekstrakter, hvoraf 19 viser lovende resultater mod kræftceller fra væv i lun­ger, bugspytkirtel, prostata og lymfesystemet. En af de mest lovende urter, Scutellaria (skjolddra­ger), testes netop nu ved kliniske forsøg.

En tragisk ulykke
Ray Rosenthal, MD, en fremtrædende forsker i CAM-behandlinger, døde onsdag d. 17. april 2002 efter et trafikuheld i sin hjemstat Hawaii. Han blev ramt af en bådtrailer, da han på cykel forsøgte at undvige nogle fodgængere. I de sidste fire år har Ray selv lidt af lymfekræft, og han var ved sin død i gang med at indsamle data til en bog om Wolfgang Scheef, MD, fra Bonn - den innovative onko­log, som Rosenthal anså for at have reddet hans liv.

Sidste sommer havde jeg den fornøjelse at tilbringe en uge sammen med Ray på en konference i Helsingør. Han var en behagelig person med stor viden inden for alle aspekter af kræften. Dette bil­lede tog jeg ved den omtalte lejlighed - efter min mening viser det noget af hans glade udstråling.

Det er skæbnens ironi, at Ray overlevede sin kræftsygdom for så at dø ved et trafikuhed. Han talte i mobiltelefon, da uheldet skete, og han havde netop fortalt en ven, hvor god en dag det var. Hans sidste ord var: ”Man ved aldrig, hvad der sker… livet giver ingen løfter”. Han ville skrive under på, at livet skal leves i nuet, for man ved aldrig, hvad skæbnen har gemt til én. Ray var en enestående som læge og som person - og han vil blive stærkt savnet.

Referencer:
JAMA 15. april 1998;279(15):1200-5.
Oncology Times, april 2002

Health News 2006

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012