Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

DHEA: Hormonet over dem alle

Der er skrevet om det i utallige blade og aviser, bl.a. Newsweek og USA Today. Det har desuden været omtalt i TV-shows som Hard Copy, Inside Edition og CBS Morning News. DHEA er uden tvivl tidens hotteste hormon. Eksperter bruger hele konferencer på at debattere hormonets virknin­ger og funktioner, mens tusindvis af midaldrende forbrugere valfarter til den nærmeste helsekostfor­retning.

De kommer for at købe en flaske DHEA og håber på, at der med flasken følger en chance for at føle sig ung og livskraftig igen. For mange er beretningerne om, hvad dette hormon kan gøre, grund nok til ikke at bekymre sig om, hvordan og hvorfor det virker.

Både producenter af DHEA-tilskud og medier har døbt det ”kilden til ungdom”, fordi det siges at kunne give nyt liv til mange af de kropsfunktioner, som bliver svagere med alderen. For eksempel kan hormonet fremme sexlysten, give et øget energiniveau, løfte humøret, fremme hukommelsen og styrke immunforsvaret. Nogle DHEA-brugere kan berette om en generel fornemmelse af velvære, mens andre har oplevet vægttab og øget muskelmasse.

Undersøgelser tyder på, at DHEA kan være effektivt til at behandle visse lidelser som lupus, osteo­porose, ledegigt og kronisk træthed. Der er også en mulighed for, at det kan anvendes til at behandle kræft, hjertesygdom, Alzheimer’s og endog HIV/AIDS. Og listen bliver stadigt længere…

Men trods dets popularitet er DHEA et relativt nyt interesseområde i medicinske kredse og bør der­for mødes med afventende begejstring. Hormonet er primært blevet testet på forsøgsdyr, og kliniske tests på mennesker kan ikke vise dets virkning på langt sigt. Lige som andre påståede ”vidunder­midler” har DHEA sin skare af hhv. tilhængere og modstandere. Men begge parter er enige om, at DHEA er et af menneskekroppens mest bemærkelsesværdige og mystiske hormoner.

Alle hormoners moder
DHEA (forkortelse for dehydroepiandrosteron) er et naturligt forekommende steroid-hormon, som udskilles fra barken på binyrerne, som sidder lige over hver sin nyre. Et steroid-hormon er afhæn­gigt af kolesterol som byggestens-molekyle. Kroppens binyrer danner ca. 150 andre af denne type hormoner, men DHEA er langt det mest fremherskende - der findes tusind gange så meget DHEA som kønshormoner, østrogen og testosteron.

Kun mennesker og andre primater kan producere DHEA, som udskilles fra binyrerne allerede i fo­stertilstanden (i de sidste måneder af graviditeten). Den første modermælk (colostrum) giver nu barnet tryptofan, lysin, IgG-(38%), IgF-, uniquinon (Q10), testosteron, progesteron, insulin, DHEAS. Alle disse stoffer findes i Muno Colostrum kapsler, der forhandles af matas og helsekostforretninger - genvej til bedre velbefindende!

Fra binyrer flyder DHEA rundt i blodbanen og kommer ind i kroppens celler. Her forbrændes det og bliver til DHEAS (DHEA-sulfat), en vandopløselig version af DHEA. Når lægen undersøger kroppens DHEA-niveau, er det oftest DHEAS, der måles, fordi denne form forbliver længere i blodbanen. I gennemsnit har mænd et 20% højere indhold end kvinder. Mænd producerer 1-2 mg DHEA og op til 25 mg DHEAS pr. dag.

Health News 2006

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012