Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Pesticider og Parkinsons?

En ny videnskabelig analyse påviser en forbindelse mellem pesticider og Parkinsons Syge

En analyse af 38 undersøgelsesrapporter udgivet siden 1983 har fundet frem til en ”relativt konsis­tent sammenhæng mellem pesticid-påvirkning og [Parkinsons Syge]”, skriver analysens forfattere i februar-udgaven af Environmental Health Perspectives.

Analysen blev foretaget af forskere fra Medical Research Council Institute for Environment and Health ved University of Leicester og National Centre for Environmental Toxicology i Medmen­ham, Marlow i England. Forskerne skriver, at de gennemførte analysen, fordi ”der til dato ikke er foretaget nogen gennemgribende analyse af litteraturen vedr. de epidemiologiske og toksikologiske beviser med henblik på en kritisk vurdering af, om der er en årsagssammenhæng mellem pesticid-påvirkning og udvikling af Parkinsons Syge”.

Forfatterne konkluderede, at ”trods forskelle i undersøgelsernes opbygning, beskrivelse og defini­tion af patienttilfælde og vurdering af pesticid-påvirkningen” var der blandt undersøgelserne ”en generisk forbindelse” mellem pesticid-påvirkning og Parkinsons Syge - specielt blandt personer over 50 år, som havde været i kontakt med pesticider i mere end 10 eller 20 år.

Ifølge forfatterne er der ikke tilstrækkelige videnskabelige beviser til at knytte en forbindelse mel­lem specifikke pesticider og Parkinsons Syge, men deres analyse omfattede følgende kemikalier:

  • Rotenone - et insektmiddel, som markedsføres under mange forskellige navne, bl.a. Curex Flea Duster, Chem-Mite og Derrin.
  • Paraquat - et ukrudtsmiddel, som findes i Ortho Weed & Spot Killer og Sweep.
  • Maneb - et ukrudtsmiddel, som ofte ses i forbindelse med paraquat. Blandt dets handelsnavne kan nævnes Farmaneb og Manesan.
  • Cyclodiene - en form for organoklorid-pesticid, som sælges under navnene Thionex, Phaser og Thioden.
  • Pyrethroid - et insektmiddel med en lang række varemærker, bl.a. Capture, Ammo, Warrior, Mustang og Pyganic.

Dr. Charles Benbrook, chefforsker ved The Organic Center, som ligger i Greenfield, Massachusetts, siger, at forskernes resultater ikke kommer som nogen overraskelse. ”Forbindelse mellem pesticider og Parkinsons Syge er ganske godt underbygget. Efter min mening var denne forskergruppe en smule mere konservative end andre, men de kom alligevel frem til de samme konklusioner”.

Pesticider – giften i det danske drikkevand
Pesticider er kemiske stoffer, der bruges til at bekæmpe ukrudt, insekter og svampe. Mens amterne og vandværkerne har overvåget grundvandets indhold af pesticider, er der fundet flere og flere drikkevandsboringer forurenet med sprøjtemidler. I perioden fra 1993 til 1999 er der påvist pesticider eller nedbrydningsprodukter i over en fjerdedel af de undersøgte drikkevandsboringer.

Det vand, vi drikker i dag, er typisk faldet som regn for 30-50 år siden. Forureningen af drikkevandet i dag skyldes i vidt omfang landmænds og privates brug af pesticider i perioden 1950-70. siden dengang er brugen af pesticider vokset betydeligt.

Læs også:
Pesticider er videnskabeligt usikre
Sprøjtegifte og sædkvalitet
Pesticider er kræftfremkaldende
Pesticider giver grobund for infektion
Pesticiders giftige indvirkning

Health News 2006

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012