Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Niacins rolle i kræftforebyggelsen

Kræft kan forebygges. Kosten er en af de største risikofaktorer for udviklingen af en kræftsygdom, og niacin er et andet, vigtigt forbindelsesled til kræftforebyggelsen. Det var de temaer, som førende forskere på området gang på gang fremhævede på den 8. International Symposium of Niacin Nutrition, ADP-Ribosylation and Cancer, som fandt sted 30. maj-3. juni 1987.

Næsten 200 videnskabsfolk fra 21 lande var samlet på Texas College of Osteopathic Medicine i Fort Worth. Her præsenterede de undersøgelser, der sætter niacin (B3-vitamin) i forbindelse med forebyggelse af kræftsygdomme. Det gennemgående tema i præsentationerne var, at niacin nu anses for at være en af de grundlæggende byggesklodser, som kroppen anvender til at beskytte sig mod angreb på dens arvemateriale (DNA). Det sker, når niacin i dets aktive form - nicotinamid adenin dinukleotid (NAD) - omdannes til en lang kæde af kromosommateriale (ADP-ribose), som medvir­ker til at reparere en beskadiget celles genetiske materiale. Denne opdagelse tyder på, at niacin muligvis spiller en rolle i forebyggelsen af alle former for kræft.

Kræft og dårligt fungerende DNA
Der findes ca. 100 kræftformer, der kendes under betegnelserne carcinomer (i epithelvæv), sarko­mer (i bindevæv og blodkar) og leukæmi/lymfomer (påvirker de bloddannende celler i knoglemarv og lymfeknuder). Kræftsygdommene står for ca. 20% af alle dødsfald i USA. Oftest ses de ondar­tede kræftsygdomme i lunger, tyktarm, endetarm, bryst, strube, prostata, livmoder, nyrer og blære.

Kræft opstår på grund af en forkert funktion i det génmateriale, som bestemmer cellernes formering. Alle celler deler sig i en proces kaldet mitose - en celle deler sig i to halvdele, som bliver til fire cel­ler, som igen bliver til otte osv. Når en rask celle deler sig, gennemgår den en bestemt proces. Cel­len modtager et genetisk signal, som starter og standser processen.

Kræftceller deler sig oftere. Ud af 100 kræftceller vil 10-20 celler fortsætte med at dele sig, og der ophobes celler. Kræftcellen er således autonom på grund af noget unormalt i dens kromosomer. Den vil fortsætte med at vokse på trods af omfanget af den cellemasse, den producerer. Og når kræftcel­ler fortsætter med at vokse, påvirker de kroppens funktioner ved at tage pladsen fra normaltfunge­rende organer og ved at påvirke kroppens ernæring - og ender med at ødelægge den.

Reparation af DNA-skader
”En kræftsygdom starter med en DNA-skade”, siger dr. Myron K. Jacobson, medlem af fakultetet. ”Niacin er vigtigt, fordi det hjælper cellerne til at reparere skader på deres DNA og dermed standser omdannelsen af en normal celle til en kræftcelle”. Celler med niacin-mangel udvikler kræft 10 gan­ge så hurtigt som raske celler, viser undersøgelser foretaget af dr. Jacobson og hans kone, der også er fakultetsmedlem, dr. Elaine Jacobson (parret stod bag planlægningen af symposiet i Fort Worth).

Mange af talerne på konferencen, som omfattede præsentation af ca. 40 videnskabelige rapporter og workshops, omtalte, at ADP-ribosylation er en række specifikke reaktioner ved niacin, som sætter det i forbindelse med kræftbiologi.

”Det er første gang, vi har påvist, at ADP-R er involveret i alle celledele - kerne, cytoplas­ma og mi­tochondrier - og cellespredning”, forklarer dr. Paul Mandel, University of Strasbourg - en af pione­rerne på området. ”Før dette symposium var vi ikke klar over, hvor stor en rolle niacinet spillede”.

Dr. Mandel tilføjer, at denne opdagelse giver farmakologiske muligheder, som kan føre til nye for­mer for kræftbehandling. ”Hvis ADP-R f.eks. er involveret i metastasering (det, at en sygdom spre­des fra et område i kroppen til en anden), vil teknikker, der kan hæmme ADP-R være uvurderlige som et led i kræftbehandlingen”.

Et supplement til kemoterapi
Dr. Nathan Berrer fra Ireland Cancer Center, Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio, antydede, at niacin er et lovende supplement til kemoterapi på grund af dets sammenhæng med TNF (tumornekrose-faktor) - en procedure, som selektivt udvælger og ødelægger kræftceller. Man mener ifølge dr. Berger, at niacin kan være nyttig i forbindelse med kemoterapi og strålebehandling ved at reducere det nødvendige omfang af disse behandlingsformer og samtidig bibeholde den kræftdræ­bende virkning. Han tilføjede, at nogle sjældne, genetiske sygdomme - f.eks. Fanconi-anæmi - som disponerer patienterne for at udvikle en kræftsygdom, vil muligvis kunne behandles med niacin.

Niacin via kosten
Niacin fås som niacin eller niacinamid, som også har en blussende/rødmende virkning. Desuden findes det i magert kød, fisk, lever, nyre, æg, nødder, jordnøddesmør, fuldkornsprodukter, hvedekim og ølgær.

Eftersom niacin er en del af B-vitamin-komplekset, er det kun naturligt, at man finder det i fødeva­rer, der indeholder store mængder B-vitamin, f.eks. nødder.

Referencer:
Proceedings of the 8th International Symposium on Niacin Nutrition, ADP-Ribosylation, and Cancer. 
Texas Collegeof Osteopathic Medicine. Fort Worth. Texas. 30. maj-3. juni 1987.
Ensinger, Audrey H. et al. Foods and Nutrition Encyclopedia. Clovic, 
Calif.Pegus Press 1983.

Brugen af niacin til behandling af andre sygdomme
Niacin-forsøgene, som kan føre til et gennembrud i behandlingen og forebyggelsen af kræft, retter fokus mod et vitamin, som arbejder på flere fronter for at holde os sunde og raske.

Sænkning af kolesteroltallet
Ifølge dr. Paul Canner, Maryland Medical Research Institute, kan 3 g niacin pr. dag reducere kole­steroltallet. Dr. Marge Denke fra University of Texas Health Science Center i Dallas siger, at 3 g ni­acin dagligt kan reducere blodets indhold af triglycerider og kolesterol - og samtidig give HDL-kolesteroltallet et skub i den rigtige retning.

Behandling af psykiske sygdomme
Dr. Abram Hoffer har haft fantastiske resultater med at anvende niacin til behandling af skizofreni og andre psykiske sygdomme. Han rapporterer desuden, at niacin er meget gavnligt til behandling af senilitet, indlæringsvanskeligheder, hyperaktivitet, kredsløbssygdomme, Huntingdons Sygdom, alkoholisme, ledegigt og andre autoimmune sygdomme. Dr. John P. Cleary fra Texas Science Health Center i Houston fortæller, at voldelige psykiske patienter ofte kan beroliges med niacin, zink, C- og E-vitamin og omegaa-3 olier.

Ledegigt
Helt tilbage i 1938 opnåede dr. William Kaufman gode resultater med niacinbehandling af ledegigt­patienter. Hos 600 ledegigt-patienter, der fik 3-4 g niacinamid, kunne man se betydelig forbedring.

Referencer:
Hoffer, Abram, M.D., Ph.D Vitamin B3 (Niacin). 
New Canaan, Connecticut. Keats Publishing Co.
Cleary, John P., M.D. “Nutritional Supplementation to Correct Impaired Brain Metabolism.” Medical Tribune, 8. april 1987.
Adams, Ruth, og Murray, Frank. Improving Your Health with Niacin. 
New York og Atlanta. Larchmont Books, 1978.

Health News 2006

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012