Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Om tang og tare

Af den norske tandlæge Helge Myhre

Tare smager og lugter bedre end tang. Grovmalet taremel smager god som drys i supper og på grønsagsretter. Og selv uden at have prø­vet det før, synes mange børn straks om at sutte på tangmel. Men ellers bør tangmel blandes i mad. Ved at bruge det fintmalet bliver også næringsoptagelsen bedre. Men allerbedst egner tangmel sig til bagning, både brød og boller. I brød smager tangmel lige så godt som taremel. I en større brødkonkurrence i Berlin i 60'erne om det mest velsmagende brød vandt Lienau-brødet fra Flensborg klart førsteprisen. Det indeholdt 1,7% norsk tangmel.

Dosering
Et toppet teskefuld tangmel pr. brød er passende. For familier, de ikke er vant til at spise tangmel, bør man begynde med mindre dose - og øge efterhånden. I udsatte perioder - under svangerskab, pubertet, sygdom og rekonvalescens - kan man trygt bruge en spiseskefuld tangmel pr. brød - om man ellers kan acceptere smagen.

For enlige eller folk, der ligger på sygehuset, kan det blive aktuelt at tage en eller flere toppede teskefulde daglig direkte i munden og skylle det ned med væske.

Men det drejer sig jo om at bruge tangmel på en sådan måde, at det smager godt og på en sådan måde, at hele familien uden til stadighed at behøve at være opmærksomt derpå får en kontinuerlig tilførsel.

Søplantemel mod huller i tænderne
I dag er det den almindelige opfattelse blandt eksperter, at det er den lokale effekt, som er vigtigst for at reducere karies (huller) på allerede frembrudte tænder. Dette gælder f.eks. både kunstigt og naturligt fluorholdigt vand, brug af benmel, kaliumfosfat eller mineralblandinger. Man skal helst bruge mineraltilskud i belægdannende føde. Eventuel syredannelse i madbelægningen vil da kunne neutraliseres af mineralerne, således at emaljen ikke opløses.

Bruger man brød med og uden søplantemel, bør det sidste stykke være uden sødt pålæg og indeholdende søplantemel.

Allerede 1950 viste et norsk videnskabeligt dyreforsøg, at taremel effektivt reducerer karies. Fjerner man bare et vigtigt mineral, f.eks. mangan, strontium eller vanadium, øges tandhulsdannelsen.

Det var altså om at gøre ikke at rykke balancen.

I min skoletandpleje får både elever og voksne efter tandrensning, ved afsluttet tandbehandling valget mellem at sutte på taremel el­ler fluorskylning. Ingen mad og drikke den første time efter.

Jern
I Vesteuropa får man i almindelighed 10-20 mg jern pr. dag i maden, men ofte 100-300 mg jern fra jernpræparater. Men jernoptagelsen be­stemmes ikke bare af jern, men også af kobber, måske også af zink og aluminium. En ledende norsk ekspert siger det på denne måde:

"Tang er ikke bare rigt på jern, men dyrene optager også relativt meget jern fra tang."

Jeg har efter over 15 års systematisk tandpleje med bl.a. søplantetang erfaring for, at tangmel langt bedre end jernmedicin kan bedre hæmeoglobinprocenten. Samtidig undgås uheldige bivirkninger.

Den vigtigste norske jernkilde er måske fuldkornshvede. Tangmel kan indeholde over 20 gange mere jern end malet hvede.

Opbevaring
Tang og tare bør vi først og fremmest bruge for mineralernes skyld, men også for vitaminernes og smagens. Mineralerne kan aldrig gå tabt ved opbevaring - så skulle der en atomsprængning til. Men nogle af vitaminerne kan gå tabt ved uheldig opbevaring - ligesom smag og farve kan forandres.

Vær omhyggelig med, at tangmel oplagres koldt og sådan, at der kommer mindst muligt lys til. Opbevar det gerne i køleskab om sommeren - og i en tæt og lystæt beholder.

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012