Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Gigtpatienter kender ikke bivirkningerne

25 procent er tilbageholdende med at tage deres gigtmedicin på grund af frygten for bivirkninger, og 50 procent ved ikke, at samtidig brug af visse typer smertestillende medicin forøger bivirkningerne. Det er det bemærkelsesværdige resultat af Gigtforeningens undersøgelse af patienternes viden om bivirkningerne ved gigtmedicin.

Undersøgelsen viser, at en stor del af patienterne ikke kender til de faktorer, der kan medvirke til øget risiko for bivirkninger ved brug af NSAID (nonsteroide antiinflammatoriske midler). Eksempelvis svarer en tredjedel enten forkert eller ”ved ikke” på spørgsmålet om risikoen øges, jo længere man tager NSAID.

Mest alarmerende er det dog, at over halvdelen af deltagerne i undersøgelsen ikke er klar over, at risikoen for bivirkninger ved brugen af NSAID-præparater stiger ved samtidig brug af håndkøbsmedicin som Kodimagnyl, Magnyl, Aspirin, albyl eller Treo. Der er faktisk ikke specielt større viden om denne sammenhæng i gruppen af patienter, som tager NSAID-præparater, end i gruppen af patienter, der ikke tager NSAID-præparater. Det hører dog med, at hele 75 procent siger, at den gavnlige effekt af NSAID-medicinen er vigtigere end risikoen for bivirkninger.

170 patienter deltog i undersøgelsen, der i samarbejde med Forskningscenter Risø blev gennemført på Reumatologisk Afdeling på Hvidovre Hospital.

Gigtmidler kan give mavesår
NSAID-præparater anvendes mod gigtsygdomme. En af bivirkningerne af mavesår. Især hos ældre er der risiko for blødende mavesår, som kan være smertefuldt og i visse tilfælde livsfarligt. Et skøn er, at der hvert år dør flere end 100 patienter i NSAID-behandling som følge af blødende mavesår eller perforeret mavesæk.

Kilder:
Farmaci 4 – 2005
Institut for Rationel Farmakoterapi og Lægemiddelkataloget 2004

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012