Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ginseng – hvid og rød – ny viden

Ginseng, en af de bedst kendte traditionelle urter, kan for­bedre overlevelseschancerne og livskvaliteten for brystkræftpatienter, viser en ny undersøgelse foretaget i Kina.

Et observationsstudie med deltagelse af 1.455 brystkræft patienter i Shanghai har vist, at kvinder, der indtog ginseng, inden de fik stillet diagnosen brystkræft, eller som begyndte at indtage urten efter diagnosen, oplevede en gavnlig virkning.

”Blandt de patienter, der havde taget ginseng før diagnosen, var der en tendens i retning af større overlevelseschancer”, siger ledende forsker Xiao-Ou Shu, M.D., Ph.D. fra Vanderbilt-Ingram Cancer Center. ”Indtagelse af ginseng efter kræftdiagnosen havde en sammenhæng med en forøget livskvalitet”.

Over 1 million kvinder verden over får hvert år stillet diagnosen brystkræft, og heraf findes de ca. 400.000 nye tilfælde i Europa. Ifølge European School of Oncology finder man det højeste antal i Holland og i USA. Kina har det laveste antal tilfælde og det laveste antal dødsfald som følge af sygdommen.

Forskningsresultaterne, som fornylig blev offentliggjort i American Journal of Epidemiology (bind 163, s. 645-653), omfattede indsamling af data vedr. indtagelse af ginseng ved personlige inter­views, således at man kunne fastslå, om den enkelte indtog ginseng inden diagnosen, og dernæst i hvilket omfang den enkelte indtog ginseng, efter at diagnosen blev stillet.

Desuden indeholder forskningsresultaterne oplysninger om

  • type af ginseng - hvid eller rød asiatisk ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer) eller amerikansk ginseng (Panax quinquefolius L)
  • ginseng-produkt - pulver, ekstrakt, tabletter, kapsler etc.
  • indtagelsens varighed og hyppighed.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at forud for diagnosen indtog 398 kvinder (27,4% af deltager­gruppen) regelmæssigt ginseng. Alle disse kvinder fik mindst én af de gængse former for bryst­kræftbehandling (kemoterapi, kirurgisk indgreb eller strålebehandling).

Ginseng indtages typisk med det formål at styrke modstandskraften og mindske omfanget af træt­hed og stress. Man mener desuden, at urten har en kræfthæmmende funktion, og rapporter har vist, at den er i stand til at normalisere blodsukkerniveauet, forbedre insulinfølsomheden og reducere risikoen for fedme.

Urten er stille og roligt blevet mere og mere populær i de vestlige lande og har f.eks. fundet vej til en række forskellige energidrikke. I USA menes den at være det næstmest solgte kosttilskud med et samlet salg på 62 mio. USD pr. år.

På trods af disse imponerende salgstal hævder Shu, at der stadig er en hel del skepsis forbundet med urtemedicin. ”Det er derfor, vi bruger observationsstudier denne gang for at fastslå, om urten har en virkning. Hvis det er tilfældet, kan vi gå videre til næste fase… og til slut gennemføre kliniske forsøg”, siger hun.

I forbindelse med opfølgningsundersøgelser foretaget over en periode på 4,6 år har forskerne fundet frem til, at antallet af ginseng-brugere var nået helt op på 62,8% af de 1.065 kvinder, der overlevede sygdommen.

Desuden kunne man påvise, at antallet af overlevende blandt de kvinder, der havde taget ginseng, inden de fik stillet brystkræftdiagnosen, lå højere end blandt de kvinder, der ikke havde taget gin­seng inden diagnosen (88,6% mod 80%). Samtidig havde førstnævnte gruppe en højere sygdomsfri overlevelseschance (83,8% mod 77,4%).

Livskvaliteten - målt ud fra skalaen General Quality of Life Inventory-74 - blev forbedret blandt de kvinder, som begyndte at tage urten efter diagnosen. Skalaen måler personens fysiske, sociale, psy­kologiske og materielle velvære.

”I vores undersøgelse lå den gennemsnitlige daglige dosis ginseng på 1,3 g (ca. 3 kapsler) ginseng-rod (eller til­svarende), og den gennemsnitlige, samlede varighed af indtagelsen lå på 4,3 måned pr. år. Vi fandt frem til, at brugen af ginseng i dette omfang i signifikant grad forbedrede både chancerne for at overleve brystkræften og patienternes livskvalitet”, konkluderer forskerne.

20 pct. - så meget faldt blodsukkeret, da sukkersyge forsøgspersoner spiste ginseng i forbindelse med et måltid (I Form 12/2000).

Ginseng G1000 - når ginseng skal være bedst, prisgunstig og virksom!

Læs også:
Ginseng - himmelsk rod
Ginseng - bank energien op!
Ginseng-undersøgelsen 1987
Ginseng - fup eller fakta?
Ginseng: Rød Ginseng kan være med til at sænke blodtrykket
Ginseng virker
Panax Korea Ginseng
Ginseng hjælper mænd med rejsningsproblemer
Ginseng G1000 eller Rød Ginseng (Panax)
Rød ginseng har en let blodtrykssænkende virkning
Ginseng-undersøgelsen 1991
Panax Ginseng
Første store seriøse ginseng undersøgelse i Danmark
Amerikansk ginseng nedsætter blodsukkerniveauet
Ginseng og forhøjet blodtryk - lægelig misinformation
Ginseng - vigtige facts
Ginseng under lup gav røde ører
Ginseng G 1000 og heste
Ginseng synes at kunne beskytte hjernen
Maximum - Danmarks bedste kostforsikring i alt slags vejr

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012