Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Diabetes koster det danske samfund 13 milliarder kroner om året

Nauru er en 4 x 6 km stor koralø beliggende i Mikronesien næsten på ækvator. Øen er omgivet af sandstrande og et 300 meter bredt frugtbart bælte. Det indre af øen består af et 60 m højt plateau, der er dannet gennem årtusinder af fugleekskrementer - guano. Ved blandingen mellem de fosfor- og kvælstofholdige ekskrementer og den kalkholdige koralklippe er der blevet dannet en farve- og lugtløs klippe, der rummer omkring 90 % kalk-fosfat, der er en glimrende gødning.

Da amerikanerne i slutningen af 2. verdenskrig besatte Nauru, blev beboerne for alvor opmærksomme på, at der var penge i det den fosfatrige fuglegødning, som fandtes overalt, og de begyndte at sælge til naboøerne. Snart havde øbo­erne råd til at hyre folk til at samle, pakke, transportere og sælge gødningen for dem, mens de selv kunne holde sig til at lede og fordele arbejdet. Mens Nauru på rekordtid gik fra primitivt fiskersamfund til industriland, blev befolkningen magelig.

Men med den forbedrede livsstil fulgte sygdommene og med samme hastighed, som velstanden havde vokset, blev Nauru ramt af den bedst kendte af dem: Diabetes. Ingen forudså, at den øgede levestandard kunne have så alvorlige konsekvenser, og intet blev gjort for at omstille øens sundhedsapparat undervejs.

I dag har halvdelen af indbyggerne i Nauru over 35 år type 2-diabetes, og sygdommens følgevirkninger som blindhed, amputationer og nyretransplantationer har slået landets øko­nomi tilbage til før fiskerstadiet.

Professor Jørn Nerup er dansk formand for Det Europæi­ske Diabetesselskab. Sammen med formanden for Diabetespatientforeningen, professor Allan Flyvbjerg, forsøger han at lægge en plan for, hvordan man kommer en epidemi, der hvert år koster det danske samfund mere end 13 milliarder kroner, til livs.

»I Danmark udføres 500 store amputationer om året. Hver diabetespatient, som får sat benet af, koster amter og kom­muner omkring en million kroner i operation og behandling. Det løber op i en halv milliard kroner om året. De nye rap­porter fortæller os blandt andet, at man faktisk kan halvere antallet af amputationer ved at lave en indsats her og nu. Det ville spare samfundet en kvart milliard - og for de penge kan man altså få meget forebyggelse,« siger Allan Flyvbjerg.

For forebyggelse er kodeordet, mener han, hvis udviklingen skal vendes.

Og det er nødvendigt, for når man forventer, at helt op til 800.000 personer herhjemme går rundt med forstadier til type 2-diabetes, bliver de økono­miske udsigter meget dystre - både for sygehusene og ar­bejdsmarkedet.

Den ofte oversete type 1-diabetes er et lige så stort problem, og hvis patienterne ikke diagnosticeres og behandles tidligt og effektivt, vil udgifterne til diabetes eksplodere. over de kommende år, mener Allan Flyvbjerg. De penge, man ad den vej kunne spare på sygehusbehandling, skal så i stedet investeres i forebyggelse og oplysning om sygdommen.

Først nu er vi ved at indse, at vores sundhedsvæsen er nødt til at skifte gear fra at være institutions- og behandlingsorienteret til at være forebyggelses- og fællesskabsorienteret.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO vil i 2025 333 mio. mennesker have type-2 diabetes, et tal, som de fleste forskere er enige om skal tages alvorligt.

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012