Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kaffe - en risikofaktor ved hjertesygdom?

En ny undersøgelse sætter yderligere gang i debatten om kaffeforbruget, fordi den antyder, at koffein kan øge stivheden i aorta og antallet af pulsbølger - begge dele risikofaktorer ved hjerte-/karsygdomme.

Denne populære drik, som sidste år solgte for over 400 mia. euro, har i nogen tid været i forskernes søgelys, fordi de mener, at den kan have en negativ indvirkning på vores helbred.

Den nyeste undersøgelse, som kommer fra forskere ved universitetet i Athen, har fokuseret på at belyse den virkning, kaffe kan have på vores kredsløb.

Konklusion: Kronisk kaffeindtagelse har en negativ indvirkning på aortastivhed og sygdom.

I et forsøg med 228 raske forsøgspersoner fra forskellige befolkningslag - 141 mænd og 87 kvinder i midten af 40’erne - fulgte forskerne udviklingen af stivhed i aorta, antallet af pulsbølger og kaffeindtaget over en periode på et år.

Antallet af pulsbølger blev vurderet med stigningsindeks og trykstigning.

Man justerede for variabler som indtagelse af koffeinfri kaffe, te og koffeinholdige drikkevarer og chokolade.

Forsøgspersonernes kaffeforbrug blev inddelt i fire grupper: Intet forbrug, et lavt forbrug (<200 ml pr. dag), et moderat forbrug (200-450 ml pr. dag) eller et højt forbrug (>450 ml pr. dag). I alt 14% af forsøgspersonerne drak slet ikke kaffe. 32% var i kategorien lav, 36% i kategorien moderat, og 18% havde et højt kaffeforbrug.

De græske forskere kunne iagttage en lineær sammenhæng mellem kaffeindtag og stivhed i aorta. Sammenlignet med den gruppe, der ikke drak kaffe, var antallet og hastigheden af pulsbølgerne 13% højere, stigningsindekset var dobbelt så højt, og trykstigningen var 2,4 gange så høj hos de forsøgspersoner, der havde et højt kaffeforbrug.

"Vi har med dette forsøg påvist, at koffein med omgående virkning øger stivheden i aorta og pulsbølgerne," siger forskerne i juni 2005-udgaven af American Journal of Clinical Nutrition (Bind 81, nr. 6, 1307-1312), ”og dette kan øge risikoen for sygdom i hjertets kranspulsårer”, konkluderer de.

Hjertesygdom er den hyppigste dødsårsag - verden over.

Health News 2006

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012