Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Avocado-olie fra Californien

Ernæringseksperterne har fundet nye anvendelsesområder for californisk avocado-olie. Omfattende forskning har vist, der findes fakto­rer i californisk avocado-olie, som spiller en meget stor rolle i menneskets næring.

En af de primære faktorer er E-vitamin, et fedtopløseligt vitamin, som kan lagres i kroppen. Det be­står af en gruppe af stoffer kaldet tocopheroler (navnet stammer fra det græske ord for ”undfange”). Der er syv naturlige former: Alpha, Beta, Delta, Epsilon, Eta, Gamma og Zeta, som tilsammen dan­ner naturligt E-vitamin-kompleks. E-vitamin er en antioxidant, hvilket betyder, at den kan mindske iltningen af andre stoffer i kroppen og dermed forhindre, at A-vitamin nedbrydes og kombineres med andre stoffer. Vitaminet spiller også en vigtig rolle i muskelcellernes respiration (specielt hjer­te- og skeletmuskulaturen). Man mener, at vitaminet medvirker til at tilføre cellerne næring, styrke kapillærvæggene og beskytte de røde blodlegemer. E-vitamin er desuden blevet brugt som fertili­tetsfremmende middel, og avocadoer blev af de gamle aztekere anset for at være et elskovsmiddel.

Octacosanol findes i relativt store mængder i californisk avocado-olie (ca. 2,5 gange så meget som i koldpresset hvedekimolie). Desuden findes dets søsterkomponenter: Triacontanol, tetracosanol, he­xacosanol, hentriacontan, nonacosan, heptacosan, pentacosan, tricosan, docosan, henicosan, tetraco­san, docosanol, henicosanol, eicosanol, octadeconal, heptadecanol, hexadecanol, pentadecanol, te­tradecanol, tridecanol. Octacosanol er en aktivt energiudløsende faktor.

Californisk avocado-olie har et naturligt højt indhold af lecithin. Lecithin består af en blanding af diglycerider af stearin-, palmitin- og oleinsyre, som har forbindelse til den cholinester, der findes i fosforinsyre (fosfatidylcholin). Det er en god organisk kilde til fosforat og en af de bedste til cholin, et B-vitamin. Cholin anvendes inden for medicinen som et hjertestimulerende middel. Det fungerer som methyldonor til forebyggelse af iltning og dannelse af vigtige biokemikalier. Det er også en lypolytisk faktor, som kontrollerer og fjerner fedtophobninger i leveren. Acetylcholin fungerer som neurotransmitter tværs over de cholinerge synapser i det parasympatiske nervesystem.

Fosfater spiller en essentiel rolle i overførslen og lagringen af energi gennem dannelsen af ATP og udgør desuden en stor del af cellemembranlipiderne, DNA og RNA. Fosfater fungerer som buffer og vedligeholder korrekt spænding og osmotisk tryk i cellevæskerne.  Normal menneskehud inde­holder ca. 0,4% lecithin. Lecithin anses for at være lipotrop og nødven­digt for fedtstofskiftet. På grund af dets blødgørende rolle hjælper lecithin ikke blot i optagelsen af fedtstoffer; under fordøjel­sen maksimerer den effekten af de fedtopløselige vitaminer A, D og E.

Avocado-olien indeholder også inositol - et stof, der er essentielt for visse fosfolipider i cellemem­branerne, og som formentlig også deltager i den kationiske transport af mineraler gennem membra­nerne. Naturlig lecithin menes at indeholde et kraftig karundertrykkende stof.

Essentielle fedtsyrer, samlet kaldet F-vitamin, findes i særligt høje koncentrationer i californisk avo­cado-olie. Større forsøg på mennesker har vist, at tilskud af essentielle fedtsyrer mindsker mængden af kolesterol- og fedt-aflejring. Det bekræftes af det faktum, at essentielle fedtsyrer er nødvendige for normal transport af lipide materialer. Grant udførte et forsøg, hvor han gav 16 mandlige patien­ter i alderen 27-72 år 0,5-1,5 avocado pr. dag. Hos 50% af patienterne kunne man iagttage en bety­delig reduktion fra 8,7-42,8% i det samlede kolesteroltal og 12-21% i fosfolipider.

Californisk avocado-olie er en af de rigeste, naturlige kilder til caroten (en forløber for A-vitamin). Kroppen omdanner caroten til A-vitamin. A-vitamin har mange funktioner, men er bedst kendt for sin relation til synet (mangel på vitaminet kan føre til natteblindhed). A-vitamin er desuden involve­ret i kropsvævs vækst og gendannelse og medvirker til at holde huden sund og rask. Desuden frem­mer vitaminet udskillelsen af de mavesafter, som er nødvendige for en velfungerende fordøjelse af proteiner og beskytter alle slimhinder i fordøjelseskanal, nyrer, blære, øjne og lunger. Carotener har ikke samme skadelige virkning som A-vitamin, fordi kroppen bruger, hvad den har behov for. Der findes adskillige carotener: Alpha, beta, gamma, delta, samt lycopen, zeaxanthin og xanthophyll.

Californisk avocado-olie indeholder intet kolesterol, og forholdet mellem flerumættede og mættede fedtsyrer er 0,74. Den naturlige olie udvindes af modne, godkendte californiske avocadoer ved hjælp af en speciel proces (patentanmeldt). Det betyder, at den farmaceutisk godkendte olie ikke er behandlet med nogen form for kemikalier eller alkalier, og den er heller ikke udsat for høje tempe­raturer under forarbejdningen. Når næringsgrupperne på denne måde findes naturligt i én form, kan du altid være sikker på, at du får største effekt og styrke.

Referencer:
Test results Agri-Science, Suburban Labs, Raltect, 1982
Seasonal variation in the composition of California Avocados, 1975
Association of Vitamin Chemist, 1966.
Shroder, Henry A., Trace Elements in Man, 1965.
Merk Index, 9. udgave, 1976
Isler, et al. Vitam. Horm.
New York, 1962.
Shute, Wilfride, M.D., Vitam. e for Ailing and Healthy Hearts, 1969.
Geigy, Documenta Geigy Vitam., Ciba-Geigy Ltd.,
Basle,  Switz., 1970.
Goldsmith, B & McHenry, Nutrition, Bind 2, ACD.,
New York, 1964.
Gyorgy & pearson, The Vitamins, Bind 6 og 7, ACD.,
New York, 1967.
Harper, Review of Phys. Chem., Lange Med.,
Los Altos, 1971.
Horwitt, Mod. Nut. In Health & Disease, Lea., Phil., 1964.
Sebrell, The Vitam., Bind 1-5, AD.,
New York, 1967.
Stare, Living Nut. john
Wiley & Sons, New York, 1977.
Stone, Irwin. The Healing Factor,
Grosset, New York, 1972.
Fact Sheet
California Avocados, Calif.Avo. Commission, 1981.
Cureton, T.K., Phys. Eff. Of WGO on Humans in Exercise, T., 1972.
Mazliak, P., Avo Lipids III Studies on par. & Alc. of Cut. Wax., 1965.
Seyferth, Organomercurial Carbonylation, Trans.
New York, Acad., SC, 1971.
Lecithin,
Tec. Man., Central soya, Ft. Wayne, Ind., 1981.
Materials Handbook, 7. udgave, McGraw-Hill, 1951.
Alfin-slater, Factors Af. EFA Utilz.,
Amsterdam, 1960.
J. Biol. Chem., 82, 345.
Nutr. Metab. 24 (Suppli) 105.
Trends Biochem. Sci. 6(4), 84.
Voeding, 42(3), 76.
Bull. W.H.O. 57:331.
Ann. Intern. Med. 85:87.
Progr. FD. Nutr. SC. 1:191.
Nutr. Metab. 24 (Suppl. 1) 162.
Lancet, Feb 23, 1980, 414.
J. Dis Child. 134:397.
Acta Paediatr. Seand. 51 (Suppl. 137): 5.
AM. J. Clin. Nutr. 14:70.
Circ. Res. 8:319.
Nutr. Metab., 24 (Suppl. 1): 119.
Lancet,
15. juli 1978, 8081.
Progr. FD. utr. SC 4(5) 183.
Mead, The Unsaturaed & Polyus. Fatty Acids in H. & D., T., 1976.
Grant, W.C., Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 104, 45, 1960.

Health News 2006

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012