Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræftsyg: Jeg vil ikke behandles

Merete Birkelund, 42, Tranbjerg ved Århus, lider af ondartet brystkræft, men hun har besluttet, at hun ikke vil have nogen som helst lægelig behandling:

»Det kan godt være, jeg dør af sygdommen, men i så fald tror jeg, jeg vil kunne dø med fred, fordi jeg har gjort det, jeg selv følte var rigtigt,« siger hun fast og afklaret.

Lægerne på Radiumstationen i Århus har ellers fortalt hende, at hun vil dø, hvis hun ikke får fjernet hele brystet, og bagefter bliver behandlet med stråler og kemoterapi.

Men Merete Birkelund har valgt at leve med sin kræftknude, og foreløbig det blevet til tre år.

I samarbejde med en kræftoverlæge, Ulrik Dige, har hun netop skrevet bogen »Ulydige kræftpatienter«, som om få dage udkommer på forlaget Hovedland.

I bogen fortæller ti kræftramte om, hvordan de har valgt alternativ behandling med bl.a. urter, vitaminer og mineraler i stedet for den gængse hospitalsbehandling. Bogen rummer en meget stærk kritik af den etablerede kræftbekæmpe1se.

Merete Birkelund: »Hvis jeg af angst valgte en behandling, jeg ikke tror på, og alligevel skulle dø, så ville jeg dø med en masse selvbebrejdelser over, at jeg ikke lyttede til mig selv. Men jeg håber og tror stadig på, at jeg kan blive her mange år endnu og dø som en vis gammel kone,« siger hun.

Syg af bivirkninger
Merete Birkelunds mor døde af kræft, og behandlingen af hende har været afgørende for hendes egen holdning:

»Der fokuseres så stærkt på at slå det syge ihjel, at resten af patienten også dør. Hun fik fjernet hele bugspytkirtlen, tolvfingertarmen, milten og hele mavesækken. Min mor døde da heller ikke af kræft, men af sult. Uden

essentielle dele af fordøjelsessystemet var det ikke muligt at optage næring. Hendes sygehistorie synes jeg er et godt eksempel på tankegangen i store dele af kræftbehandlingen. »Vi skal have det hele med«. Kræften skal skæres ud, stråles væk eller forgiftes væk. Hvordan resten af kroppen så ellers fungerer kommer i anden række,« siger Merete Birkelund, som mener, at lægerne ikke giver en reel information om de ofte meget alvorlige bivirkninger ved behandlingen.

Merete Birkelund tror på, at det ved kræft først og fremmest handler om styrke det raske, immunsystemet, i håb om at man derved kan helbrede sig selv

»Der er kun én, der kan helbrede kræft, og det er den syge selv. Læger og behandlere af alle slags kan støtte og vejlede, men det hjælper kun, hvis man selv arbejder med og flytter sig bevidsthedsmæssigt.«

De ti patienter, som medvirker i Merete Birkelunds bog, har alle overlevet lægelige dødsdomme, først og fremmest på grund af stærk livsvilje og ved selv at tage ansvaret for deres helbred.

»Indtil for to år siden var det almindelig praksis, at patienter, som sagde nej til behandling, ikke kunne få lov til at gå til kontrol på hospitalernes kræftafdelinger. På den måde kunne kræftlægerne i mange år lukke øjnene for, at der er patienter, der lever godt og længe uden at følge lægernes behandling.«

Ondt mod ondt
»Disse ulydige patienter stiller ved deres eksistens nogle kraftige spørgsmål ved værdien af den traditionelle behandling,« siger Merete, som også er blandt initiativtagerne til foreningen »Tidslerne« for kræftramte i alternativ behandling.

Merete Birkelund er overbevist om, at hospitalerne går for hårdhændet til værks: »Man uddriver det onde med det onde. Kirurgi, radioaktiv stråling og cellegifte. Behandlinger, som ofte har en så ødelæggende effekt på hele organismen, at mange mennesker føler, at de står over for et valg mellem at dø af sygdommen eller at dø af behandlingen.«

Artikel i BT d. 26. marts 1993

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012