Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Løvetand

Latin: Taraxacum officinale L.
Andre navne: Mælkebøtte
Højde: 30 cm
Anvendte dele: Hele planten

Aktive stoffer:
Rod: Bitterstoffet taraxizin, triterpener (bl.a. taraxol og taraxasterol), sterin, inulin, sukker, pektin, glycosider, cholin, fenolsyre, asparagin, vitaminer, kalium.
Blade: Lutein, carotenoider (bl.a. violaxanthin), bitterstoffer, A-, B-, C og D-vitamin (større mængder end i gulerødder), kalium, jern.

Anvendelse:
I køkkenet: Bladene bruges i salater, roden som kaffeerstatning.

I medicinskabet: Mod lever- og galdelidelser, gigt og hudlidelser. Som fordøjelsestonikum ved forstoppelse.

Den beskedne løvetand er en af naturens mest storartede planter. Roden er let afførende, bitter og stimulerende, og den hjælper ved fordøjelsesforstyrrelser og forstoppelse.

Den stimulerer lever og galde (frem for alt på grund af sit indhold af taraxizin) og fremmer galdens flydeevne betydeligt. Den er nyttig ved alle leverlidelser og ved gulsot.

Bladene, som om foråret er glimrende til salat, virker stærkt vanddrivende, hvilket i hhv. England, Tyskland og Frankrig har givet planten navne som "pee in the bed", "bettpisser" og "piss-en-lit".

I forsøg kan løvetand sagtens måle sig med et af de gængse vanddrivende midler, furosemid. Og modsat det, der sker ved almindelige diuretiske midler, mister kroppen ikke kalium ved indtagelse af løvetand: Det, der skylles ud, erstattes via det høje kaliumindhold i løvetand.

Løvetand renser blodet og vævene og indgår i behandlingen af hudsygdomme og gigt. Plantesaften kan fordrive vorter, og man kan fremstille en udmærket vin af blomsterne.

I Kina anvendes en beslægtet art, Taraxacum mongolicum, mod betændelsestilstande - primært brystbetændelse.

Health News 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012