Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Naturmidler, der virk’li’ virker

Hvilke naturmidler kan virkelig stole på? Her beskriver HÄLSAs læge Karl-Otto Aly de naturmid­ler, som efter hans mening har den bedste virkning.

"Desværre anvender mange naturmidler som et sidste halmstrå. Det er langt bedre at anvende dem i begyndelsen af et sygdomsforløb", siger dr. Karl-Otto Aly.

Naturmidler har en specifik virkning på forskellige symptomer. Men de har også en generel virk­ning og kan hjælpe kroppens selvhelbredende kræfter på gled. Sådan lyder det fra dr. Karl-Otto Aly, overlæge på helsehjemmet Tallmogården og medlem af HÄLSAs ekspertråd. Karl-Otto Aly er uden sammenligning den svenske læge, som har størst erfaring med naturmidler.

- Desværre opsøger mange ernæringsterapeuter og begynder at tage naturmidler meget sent i et sygdomsforløb, når den traditionelle medicinske behandling ikke har haft en tilstrækkelig virkning, siger han. Personligt ville jeg ønske, at det var omvendt.

Når Karl-Otto Aly stiller en diagnose for en patient, forsøger han at have is i maven. - Jeg venter gerne et stykke tid med traditionel medicinsk behandling. Og i nogle tilfælde er kroppens evne til at helbrede sig selv nok til at fjerne sygdommen. Man kan understøtte denne evne med naturmidler, kostterapi og afspændingsøvelser eller ved at skifte miljø.

- Det er ikke alle lægemidler, der kan erstattes af naturmidler. Men mange af de ”tunge” lægemidler kan med fordel erstattes eller kompletteres med naturmidler - specielt i de tidlige stadier af et syg­domsforløb. Man må betragte naturmidler som et komplement - og ikke et alternativ - til andre læ­gemidler.

- Mange af de kendte former for medicin bygger også på planter, siger Karl-Otto Aly. Men i disse tilfælde er de aktive stoffer oftest renfremstillede og standardiserede. Disse lægemidler er som of­test mere aktive og har større virkning end naturmidlerne, men samtidig har de også mere udtalte bivirkninger. Naturmidler virker derimod mildere og har ingen åbenbare bivirkninger ved alminde­lig brug.

Netop det, at der ingen bivirkning er, gør, at mange mennesker foretrækker naturmidler. Og stati­stikkerne viser, at salget af naturmidler er stigende, både i Sverige og i udlandet. På en stor natur­middelkonference i Stockholm fortalte Karl-Otto Aly om de naturmidler, som efter hans mening er de vigtigste. Professor Anders Gustafson fra universitetshospitalet i Lund præsenterede bl. a. fiberpræ­parater. Konferencen var arrangeret af Institute for International Research.

Hvidtjørn er godt for hjertet
Hvidtjørn er en flot busk med rødhvide blomster. Blomster og bær bruges til fremstilling af natur­midler, som findes i form af dråber, dragéer og te.

- Hvidtjørn er mit hjertemiddel, siger Karl-Otto-Aly. Det modvirker, at hjertet slår ekstraslag og kan bruges af personer, som ikke har så store problemer med hjertet, at de har brug for digitalis.

- Hvidtjørn kan desuden forstærke virkningen af digitalis-præparater. Det betyder, at den ordinerede dosis kan nedsættes, hvis man samtidig tager hvidtjørn.

- Hvidtjørn øger blodtilførslen til hjertets muskulatur og forbedrer blodomløbet i hjertets kranspuls­årer. Det påvirker hjertets stofskifte og rytme, så risikoen for uregelmæssig hjerterytme reduceres.

Læs mere om hvidtjørn her!

Kamille beroliger sjæl og mave
- Kamille virker let beroligende, siger Karl-Otto Aly. En kop kamillete kan være godt til børn eller lige før sengetid. Desuden er kamille er godt til forskellige former for maveproblemer.

- Kamille virker inflammationshæmmende, krampeløsnende, sårhelende, og den modvirker luftdan­nelse og deaktiverer bakteriegifte.

- Kamille synes også at kunne forbedre tarmfloraen. Hvis man over en periode drikker kamillete, kan man fjerne en del af de mindre gode bakterier, der findes i tarmen.

- Jeg anbefaler hellere kamille end Losec til mavekatar - og samtidig råder jeg patienten til at drikke mindre kaffe og alkohol. Også kartoffelvand er godt mod mavekatar. Kartoflerne hæmmer mave­sækkens produktion af den saltsyre, som kan irritere maveslimhinden.

Læs mere om kamille her!

Baldrian giver ro og søvn
Baldrian (valeriana) har man længe brugt som et mildt beroligende og søvnfremmende naturmiddel. Urten sælges som dråber, te og tabletter og findes desuden som lægemiddel på apotekerne.

- Baldrian har en noget kraftigere beroligende virkning end kamille. Baldrian kan desuden dæmpe angst og psykiske problemer. Og så er det en ”venlig” urt - den er ikke vanedannende, og den har ingen bivirkninger.

Ved angst og uro anbefaler Karl-Otto Aly også afspændingsøvelser eller meditation. Af andre bero­ligende naturmidler kan nævnes humle og perikon - sidstnævnte anses desuden for at være antide­pressiv.

Læs mere om baldrian her!

Ginkgo biloba mod svimmelhed og øresusen
Gingko biloba er en veritabel komet på naturmiddelhimlen. Disse blade fra det meget gamle, østasi­atiske tempeltræ er blevet en rigtig sællert. Man har foretaget mange videnskabelige forsøg med ginkgo og fundet frem til, at dette naturmiddel har en indvirkning på mange af de problemer, vi stø­der ind i, efterhånden som vi bliver ældre.

- Ginkgo biloba kan forbedre en nedsat hjernefunktion og hjernecirkulation, siger Karl-Otto Aly. Det er værd at forsøge, specielt hos ældre personer, der lider af dårlig hukommelse, svimmelhed, øresusen, forvirring eller nedsat orienteringssans. Gingko biloba kan også lindre angst, depression og hovedpine.

Ginkgo biloba forbedrer blodcirkulationen - ikke blot i hjernen, men også i benene. Dermed kan man til dels lindre det såkaldte ”vindueskiggersyndrom” (som skyldes forsnævringer i benenes blodkar) og forbedre patienternes gangdistance. Også uro i benene (en snurrende, ubehagelig for­nemmelse) kan afhjælpes med ginkgo biloba.

Læs mere om ginkgo her!

Hvidløg reducerer blodfedtet
Hvidløg er på flere måder godt for personer, der befinder sig i risikogruppen for at få et hjertein­farkt. Hvidløg er nemlig i stand til at reducere både forhøjet blodfedtindhold og forhøjet blodtryk. Risikoen for at få en blodprop mindskes, når blodpladernes tilbøjelighed til at klumpe sig sammen mindskes.

- Hvidløg er også godt ved forkølelser og andre infektioner. Det hæmmer bakterier, er slimløsende og styrker immunforsvaret. Billigst og bedst er det at spise frisk hvidløg. Men tabletter og kapsler er også velegnede.

Læs mere om hvidløg her!

Pollen standser infektioner
- Pollen forebygger mange forskellige former for infektioner. Denne virkning er bedst dokumenteret for prostatabetændelse, men pollen er også velegnet som middel mod forkølelse, influenza og urin­vejsinfektioner.

- Pollen synes at kunne styrke immunforsvaret og gøre kroppens slimhinder mere modstandsdygti­ge. Det virker desuden alment stimulerende, øger appetitten og forbedrer koncentrationsevnen. Des­uden modvirker det den forstørrelse af prostata-kirtlen, som rammer mange midaldrende og ældre mænd.

Blandt pollen-præparaterne anbefaler Karl-Otto Aly specielt Cernitol, som er videnskabeligt veldo­kumenteret, og som er renset for pollens allergifremkaldende bestanddele.

Læs mere om pollen her!

Ginseng øger energien
- Adskillige undersøgelser viser, at ginseng virker alment styrkende for både krop og sjæl, modvir­ker træthed og øger den fysiske og psykiske præstationsevne. Blandt andet kan ginseng give bedre indlærings- og koncentrationsevne.

Ginseng kan desuden forhøje stresstærsklen, således at man ikke tager så stor skade af en stresspe­riode, som man ellers ville have gjort. Ginseng er et såkaldt adaptogen - det vil sige et stof, som hjælper kroppen til at klare forskelligartede anstrengelser. I Asien anvendes ginseng meget af ældre, bl.a. i forbindelse med rekonvalescens efter sygdom.

Læs mere om ginseng her!

Fibre og hørfrø sætter skub i maven
- Når det gælder forstoppelse, har den etablerede lægeverden ikke så meget at byde på, siger Karl-Otto Aly. I sådanne tilfælde er det bedst med en fiberrig kost og meget motion - blot en rask gåtur har en god virkning.

Men der findes også en masse at vælge imellem på helsekostforretningernes hylder, hvis man skal have sat skub i maven. Karl-Otto Aly anbefaler hørfrø, loppefrø, hvedeklid, havreklid og roefibre (som også kan anvendes af personer, der lider af glutenintolerans).

- Disse produkter modvirker forstoppelse ved at binde vand i tarmen og øge tarmindholdets volu­men. Hørfrø og loppefrø danner desuden en gel-agtig substans, som ”smører” tarmen og hjælper transporten af afføringen.

Læs mere om hørfrø her!

Echinacea styrker immunforsvaret
Rød solhat er både en køn haveplante og en højt værdsat lægeurt. Den ser ud som en rød præstekra­ve. På latin hedder den echinacea, og det er også det navn, den er bedst kendt under inden for natur­medicinen.

- Echinacea er god mod forkølelse og andre infektioner. Den styrker immunforsvaret og hæmmer virus og bakterier.

- Videnskabelige undersøgelser viser, at echinacea øger antallet af hvide blodlegemer, som samtidig bliver mere aktive og dermed bedre i stand til at bekæmpe indtrængende mikroorganismer som bak­terier og virus. Jeg har anvendt echinacea i 35 år, og den virker forbavsende godt, konstaterer dr. Aly.

Læs mere om echinacea her!

GLA mod eksem og menstruationssmerter
GLA, gamma-linolensyre er en umættet fedtsyre, som findes i bl.a. borago- og kæmpenatlysolie.

- GLA har flere positive virkninger i kroppen. Den virker inflammationshæmmende, reducerer blodfedtindholdet og blodtrykket og modvirker eksem og PMS. Hvis man er irritabel og deprimeret i ugerne op til menstruationen, kan det være en god idé at prøve sig frem med GLA-tabletter i denne periode.

Melbær til urinvejene
Den tyttebærlignende vækst melbær har vist sig at være god mod urinvejsinfektioner - selv ved langvarige og kroniske tilstande. Dette har man også kunnet påvise i en svensk, videnskabelig un­dersøgelse af naturmidlet UVA-E (Larsson 1993).

- Melbær virker vanddrivende og bakteriehæmmende. Den har også en infektionshæmmende virk­ning, specielt ved blærekatar. Melbær indgår i flere naturmiddelpræparater - spørg dig for i helse­kostforretningen.

Læs mere om borago her!

Antioxidanter ved smerter og infektioner
Antioxidanter er egentlig ikke naturmidler, men sælges derimod som kosttilskud. Det betyder, at det ikke er tilladt for producenten at fortælle, hvilke medicinske tilstande de indvirker på.

Antioxidanterne modvirker dannelse af frie radikaler i kroppen - dvs. stoffer, der dannes som bipro­dukter i kroppens stofskifte. Mængden af frie radikaler kan forøges, hvis man ryger, drikker alkohol eller er udsat for luftforurening, miljøgifte eller stærkt sollys. De frie radikaler menes desuden at medvirke til udviklingen af gigt, grå stær, infektioner, hjerte-/karsygdomme og visse kræftformer.

Til de vigtigste antioxidanter regnes spormineralet selen, C- og E-vitamin samt beta-karoten, som er et forstadie til A-vitamin.

- Jeg anbefaler et tilskud af antioxidanter ved gigt og andre smertetilstande, ved infektioner og til kræftpatienter, der har gennemført et behandlingsforløb.

Der findes desuden videnskabelige undersøgelser, som tyder på, at de, der spiser mange antioxidan­ter, løber en mindre risiko for at udvikle kræft, hjerte-/karsygdomme og grå stær. Men husk, at anti­oxidanterne ikke kun findes i tabletform. Hvis man spiser meget frugt, grønt eller fuldkornsproduk­ter, får man masser af C- og E-vitamin og beta-caroten. Når det gælder selen, får de fleste svenskere lige i underkanten, så her er det en god idé at tage et kosttilskud.

Læs mere om antioxidanter her!

Fibre og fiskeolie for hjertet
Professor Anders Gustafson fra universitetshospitalet i Lund giver gerne råd om fiberpræparater og fiskeolier til patienter, som er i risikogruppen for at få hjerteinfarkt. (Ny forskning 2005 viser ingen gavn af fiskeolier). Disse naturmidler har det til fælles, at de er resultater af de senere års ernæringsforskning og udspringer dermed ikke fra den folkelige tradition.

- Fiberrige fødevarer og/eller tilskud af fibre burde være en standardanbefaling til personer med forhøjet blodfedtværdi, siger han. De sænker blodets indhold af kolesterol og mindsker dermed ri­sikoen for åreforkalkning.

Men man får ikke hjerteinfarkt alene af åreforkalkning. For at tilstanden skal blive kritisk, skal der dannes en blodprop i de indsnævrede årer. Og for at mindske risikoen for blodpropper anbefaler flere og flere læger smertestillende medicin med acetylsalicylsyre til personer, der er i risikogrup­pen for at få hjerteinfarkt.

- De smertestillende præparater mindsker blodpladernes tilbøjelighed til at klumpe sig sammen og danne propper, siger Anders Gustafson. Ulempen er, at de også øger risikoen for blødninger, bl.a. fra maveslimhinden. Af og til møder jeg personer, som har fået blødende mavesår af at have taget smertestillende medicin for længe.

Anders Gustafson nævner også E-vitamin og co-enzym Q10 som gode kosttilskud til personer med forhøjet blodfedtværdier.

- Kolesterolsænkende lægemidler hæmmer kroppens egen dannelse af co-enzym Q10. Tager man disse lægemidler, kan det være en meget god idé samtidig at tage et tilskud af Q10.

- Folk har et noget idyllisk billede af naturmidler, konstaterer Anders Gustafson. Man forventer, at de skal gøre underværker. Jeg vil gerne afdramatisere denne forventning - men der er ingen tvivl om, at de kan udrette en hel masse på deres blide, hensynsfulde måde.

Læs mere om fiberprodukter her!

Referencer:
HÄLSA, 9/94
Ugeskrift for læger, d. 2. maj 2005

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012