Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sådan drikker du dig sund

Uanset om du er professionel atlet, tilhører den ældre generation eller stadig er barn, så har du brug for vand. Og alle har brug for forskellige mæng­der og typer af vand. I denne lille ”vandskole” kan du læse, hvad der virkelig er godt for din krop!

Menneskekroppen kan klare sig en måned uden mad, men kun tre dage uden noget at drikke. Vand er nemlig livsvigtigt for os alle sammen. Det regulerer kropstemperaturen og transporterer og oplø­ser stoffer fra stofskiftet og blodet.

Er kroppen for tør, lider hele organismen: Koncentrationssvigt, kredsløbsproblemer og hovedpine er de første advarselstegn. Alligevel drikker vi ofte for lidt. Men ikke længere! Drik dig sund…

Sådan drikker du rigtigt
Beregn dit personlige væskebehov efter følgende formel: Vægt i kg x 40 ml. F.eks. 70 kg = 2,8 liter. Om sommeren ligger behovet dog højere. Frugt og grønt er gode vandleverandører, men pas på med alkohol - det er vanddrivende. Kaffedrikkere kan ånde lettet op: Ifølge Deutsche Gesellschaft für Ernährung kan man regne kaffen med til dagens væskemængde.

Hvem skal drikke hvad?
Børn: De små har brug for ekstra meget væske. Skolebørn i alderen op til 10 år skal drikke 1,1 liter dagligt. Frugtdrikke giver værdifulde mineraler og sporelementer og smager godt. Hvis barnet ikke tåler mælk, er det en god erstatning at give det mineralvand tilsat kalk- og magnesium.

Erhvervsaktive: Er man stresset, bør man beskytte sig både fysisk og mentalt mod overanstrengel­se ved at drikke regelmæssigt. Det er bedst at drikke kulsyrefattigt mineralvand, hvis man lider af hovedpine eller søvnforstyrrelser.

Sportsudøvere: Fitness-fans har bedst af mineralholdige drikkevarer. Desuden giver frugtdrikke og Isodrinks energi. Ved større sportspræstationer bør man drikke 100-200 ml hvert 15-20. minut.

Gravide: Gravide har brug for mindst to liter væske hver dag. Mineralvand uden brus beskytter mod forsuring og halsbrand.

Ældre: Væske hjælper ældre mennesker med de typiske aldersrelaterede lidelser: Årsagen til forhø­jet blodtryk og fordøjelsesbesvær er ofte væskemangel! Det bedste er mineralvand med jern, mag­ne­sium og rent natrium. Og så er der en ganske dejlig bivirkning: Når man drikker meget, styrker man sit immunforsvar.

Er vand bare vand?
Postevand: Det tyske drikkevand er ifølge miljømyndighederne godt til ekstra godt stort set overalt. Den optimale pH-værdi ligger på 6,5-7. Teststrimler til måling af pH-værdien kan købes på apote­ket. Det lokale vandværk foretager nøje analyser.

Mineralvand: Påfyldes direkte ved kilden og indeholder mange naturlige mineraler. Sundhedsdrik­ke med deres specielle mineralindhold er lægemidler og bør kun indtages efter lægens anvisninger. Almindeligt mineralvand er kunstigt beriget grundvand.

Helse-vand: Denne form for vand lover skønhed og afspænding. Men sundhedsværdien er ikke højere end ved mineralvand. Fordelen er så til gengæld, at den forædling, der er foretaget ved til­sætning af urteekstrakter og frugter, giver afveksling uden kalorier.

Sodavandsmaskiner: Praktisk - uden pant og bøvl med dåser. For at undgå bakterieinfektioner bør man bruge vandet samme dag og rense flaskerne regelmæssigt med eddike. Men pas på - der er in­gen mineraler i sodavand! Gravide, børn og personer, der lider af osteoporose, bør hellere drikke mineralvand.

Lær at drikke
Planlægning: Drik nok - mange har store planer, men de bliver ikke altid ført ud i livet. Men det er faktisk ganske enkelt: Bestemt fra morgenstunden, hvor meget du vil drikke i løbet af dagen. Og hav altid et fyldt glas stående.

Motivation: Et glas vand før maden mindsker sulten - så får du drukket nok, og du risikerer samti­dig at tabe et par kilo…

Sjov i vandet: Vandmotion træner hele kroppen - og giver godt humør! Opfriskende "vand-cocktail" med citron og mynte.

 

 

 

 

”Mange behandlingsformer understøttes af væskeindtagelse”

Interview med dr. Dieter Riebe, overlæge, Deutsche Zentrum für Präventivmedicin i Damp

Hvorfor er vand så vigtigt for os? Mennesket består af 65% vand, og alle kropsfunktioner afhænger direkte af vores væskebalance. For lidt væske er derfor dødsensfarligt. Det gælder især for mennesker over 60 år, og med alderen forsvinder tørstfornemmelsen langsomt.

Kan vand erstatte medicin? Nej, men det er den optimale støtte til alle former for lægelig behand­ling. Det opdagede Sebastian Kneipp allerede for mere end 100 år siden, og selv i dag hører afvask­ninger, bade, indtagelse af og bevægelse i vand til behandlingen af en lang række sygdomme.

Hvordan kan det være, at vand virker beroligende på mange mennesker? Man ved, at det ofte er nok blot at kigge på havet, på bølgernes evige bevægelse eller et glat vandspejl, så begynder man straks at slappe af og slippe sin stress. Måske hænger det sammen med, at vi alle har ligget og svømmet rundt ind i en livmoder, inden vi kom til verden.

Aqua-fitness - kom i topform uden besvær
I vand hersker der nærmest paradisiske tilstande: Vi skal kun bære ca. 10% af vores vægt. Alligevel kan blot ét minuts bevægelse i det våde element gøre det ud for 5 minutters træ­ning på land. Her er de bedste ”våde” fitness-tendenser - forhør dig i den nærmeste svøm­mehal eller friluftsbad om kurser, eller prøv de øvelser, der er beskrevet herunder.

Aqua-aerobic
Gymnastikøvelser omsættes lettere i vand. På grund af vandets opdrift er bevægelserne nemlig spe­cielt skånende for vores led, og vandets tryk sikrer gennemblødning og massage af huden.

Aqua-jogging
Ideelt til nybegyndere. Når du løber i vand, træner du hele kroppen, og din koncentrationsevne og udholdendhed øges. Hjerte-/karsystemet styrkes, og gennemblødningen af vævene forbedres. 30 mi­nutters vand-jogging forbrænder 400 kCal!

Aqua-walking
Gang i vand i brysthøjde, evt. med vægte ved bryst og mave, er en specielt blid måde at træne krop­pen på. Ideelt ved genoptræning, overvægt og rygproblemer. Med såkaldte aqua-håndtag kan man samtidig styrke overkrop og arme.

Aqua-spinning
Cykling under vand - forlæns eller baglæns. På en hydro-bike er det en rigtig god idé at trampe i pe­dalerne. Ben, bagdel og arme får en blid vandmassage og bliver strammet op: Farvel cellulitis! Ud­holdenhedstræning styrker ryg og ben og forbedrer hjertets og kredsløbets ydeevne.

Aqua-boxing
Kampsportsbevægelser i vand (uden modstander!) træner hele kroppen på den mest effektive måde og øger konditionen. Stress og anspændthed bliver bokset væk. Tilbydes også som Aqua-Drill.

Øvelser

  1. Spænstige ben: Gå på tåspidserne rask gennem vand i brysthøjde (5-10 minutter).
  2. Stram bagdel: Træk på skift hælene op til bagdelen (3 x 15 omgange).
  3. Flad mave: Træk hurtigt knæene op, så du kan røre fødderne med hænderne (3 x 10 omgange).

Direkte fra havet til dit middagsbord

Alger
160 forskellige slags alger kan anvendes som næringsmidler. Alger indeholder flere vitaminer og mineraler end alle andre grønsager, bl.a. store mængder kalk (godt for tænderne), jern (vigtigt for bloddannelsen) og C-vitamin (styrker immunforsvaret). Alger forhandles oftest i tørret form i Matas og helsekostforretninger i groft og fint pulver, som Taramel og Blæretangs kapsler.

Havsalt
Det hvide mineral udvindes fra saltlagre ved kysterne i Frankrig, Spanien og Afrika og sælges i u­behandlet form. Havsalt er sundere end kogesalt: Udover natriumklorid indeholder det mere end 80 stoffer, bl.a. kalium (regulerer blodtrykket), magnesium (styrker knoglerne) og natrium (vigtigt for nervesystemet). Lima Havsalt kan købes hos Matas, i helsekostforretninger og på apoteket.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012