Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mælk og mælkesukker kan give grå stær

Forskere ved St. Lou­is hospitalet i Paris har opdaget, at folk, der ofte spiser yoghurt, har en nedsat risiko for at fa grå stær (katarakt). De fandt også, at folk, der er i stand til at fordøje mælk, og som drikker 200 ml mælk eller mere om dagen, har en større risi­ko for at få grå stær end folk, der drikker mindre end 100 ml om dagen, eller som ikke er i stand til at fordøje mælkesukker (laktose). Sukker­sygepatienter er specielt tilbøjelige til at udvikle katarakt, hvis de drikker mælk og er i stand til at fordøje laktose. Forskerne studerede 94 forsøgspersoner, uden sukkersyge, på 75 år og derunder, 95 der var ældre end 75 år og 73 diabetikere mellem 58 og 78 år. Lidt over halvdelen (54%) af de 262 deltagere i undersøgelsen var indlagt på hospitalet, fordi de skulle undergå en kata­raktoperation; resten var indlagt med andre medicinske problemer, der ikke havde noget at gøre med synet. Yoghurt havde ikke alene en beskyttende indflydelse i sig selv, men modvir­kede også effekten af at drikke mælk.

For eksempel havde forsøgspersoner, der spiste min­dre end 125 gram yoghurt og drak mere end 100 ml mælk om dagen en fire gange så stor risiko for at udvikle grå stær, som personer, der spiste mere end 125 gram yoghurt og drak mindre end 100 ml mælk om dagen, havde. Forskerne me­ner, at galaktose i blodet forøger iltningsbelast­ningen i kroppen og derved forårsager oxidation af æggehvidestoffer og fedtstoffer, såvel som tværbinding af æggehvidestoffer. Disse reaktio­ner er alle involverede i dannelsen af grå stær. Denne teori forklarer, hvorfor folk, der ikke kan fordøje mælkesukker (det vil sige spalte laktose til glukose og galaktose), har en mindre sand­synlighed for at få grå stær. Forskerne konklu­derer, at ældre mennesker og sukkersygepatien­ter, som er i stand til at fordøje laktose, fortrins­vis bør drikke laktose-fri mælk.

Kilde: Journal of Nutrition, Vol 123; August 1993; side 1370-76.

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012