Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Antioxidanter beskytter mod hjerteinfarkt og kræft

Stadigt flere forskningsforsøg viser, at det ikke er godt at få for få anti­oxidanter. Men vi mangler fortsat de afgørende beviser for, at vi bør tage stofferne i form af kosttilskud.

Mangler man selen, er risikoen for at udvikle visse kræfttyper seks gange så høj som normalt, mens mangel på selen og E-vitamin samtidig giver en 11 gange så høj risiko. Det viser en stor, finsk un­dersøgelse af 12.000 personer, der er foretaget i samarbejde med et projekt for bedre kostvaner i Nordkarelen.

Flere andre undersøgelser påviser andre sammenhænge mellem de antioxidante stoffer - dog ikke i samme udtalte grad. Resultatet af den ovennævnte undersøgelse kan dog muligvis være påvirket af, at den finske befolkning generelt har et usædvanligt lavt indhold af selen i blodet sammenlignet med andre lande.

I en amerikansk undersøgelse viste det sig, at kræftrisikoen blev seks gange så høj hos den fjerdedel af deltagerne, som havde det laveste indhold af selen samt E- og A-vitamin i blodet, i forhold til den gruppe, der havde det højeste niveau.

Og endelig viser et hollandsk forsøg, at selen beskytter mod kræft - men det gælder kun for mænd! Den femtedel af mændene, som havde det laveste niveau af selen og A-vitamin eller selen og E-vitamin, havde ca. fem gange så høj risiko for at udvikle kræft i forhold til den femtedel, som havde de højeste værdier.

E-vitamin beskytter hjertet
Flere store undersøgelser viser, at et højt indhold af E-vitamin i kroppen beskytter os mod hjerte-/karsygdomme, og et stort, multinationalt forsøg har vist, at et lavt E-vitaminniveau er en større ri­sikofaktor for denne type af sygdomme end både et for højt indhold af kolesterol i blodet og for­højet blodtryk.

Derimod ser det ikke ud til, at E-vitamin alene giver nogen nævneværdig beskyttelse mod kræft. Det viser de befolkningsstudier, som man hidtil har foretaget. Det er først, når kroppen har et lavt indhold af E-vitamin i kombination med et lavt indhold af selen og beta-caroten, at risikoen for at udvikle en kræftsygdom stiger.

Men teoretisk set burde E-vitamin beskytte mod kræft: Ud over at være en antioxidant kan vitami­net hæmme dannelsen af kræftfremkaldende nitrosaminer i mavesækken. Formentlig kan det også regulere funktionen blandt visse af de enzymer, som er nødvendige for at sikre vævsdifferentiering - noget, som kræftceller mangler.

Der findes også en række undersøgelser, der viser, at for lidt beta-caroten (som er et for­stadie til A-vitamin) i kroppen øger risikoen for flere forskellige former for kræft, primært kræft i lungerne, spi­serøret, mavesækken og livmoderen. ”Færdigt” A-vitamin har derimod ikke samme beskyttende virkning.

Man har kunnet påvise, at kræftrisikoen reduceres, jo mere beta-caroten man har i kroppen - op til det niveau, som er det normale for vi mennesker. Men det er endnu ikke lykkedes at fastslå, hvilken dosis der er den optimale, eftersom der kun er et fåtal af befolkningen, som indtager denne form for kosttilskud.

Også C-vitamin synes at kunne bidrage til at beskytte os mod kræftsygdomme. 33 af 46 store be­folkningsundersøgelser viser, at et højt C-vitaminindtag giver en lavere risiko for at udvikle en kræftsygdom. Det fremgår af en oversigtsartikel bragt i American Journal of Clinical Nutrition i 1991.

Det ser ud til, at C-vitamin beskytter bedst mod kræft i lungerne og i fordøjelseskanalen. C-vitamin­doserne varierer i de forskellige forsøg.

Men C-vitaminet fungerer ikke blot som antioxidant - det beskytter også mod kræft på andre måder: Det stimulerer immunforsvaret og kan dermed medvirke til at forbedre kroppens evne til at uskade­liggøre kræftceller. Desuden hæmmer det dannelsen af de kræftfremkaldende stoffer nitrosaminer i mavesækken.

Referencer:
Åke Bruce: Selen, vitamin A, C och E tycks ha cancerfpreventiv effekt. Läkartidningen nr. 51-52, 1990.
Salonen, British Medical Journal 1985:290.
Willett et al., Lancet 1983;2:130-4.
Kok et al., Am J Epidemiol 1987;123:12-6.
Gey et al., Am J Clin Nutr 1991;53:326S-34S.

Health News 2007

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012