Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Multivitaminer beskytter mod tarmkræft

Efter 15 år er risikoen reduceret med 75%

Multivitaminpræparater kan ved længere tids indtagelse sænke risikoen for tyktarmskræft betragteligt. Ansvarlig for denne virkning er formentlig fol(in)syre.

Denne positive nyhed om forebyggelse mod tyktarmskræft baserer sig på de nyeste data i Nurses Health Study. Af knap 89.000 syge­plejersker, der endnu ikke havde kræft, fik indtil 1994 442 karcinom i tyktarmen. Ved siden af kostvanerne registrerede man i dette tidsrum regelmæssigt indtagelsen af multivi­tamin/mineralpræparater.

Kvinder, der daglig spiste mindst 400 mcg folsyre, viste sig som slutresultat at have en 31% lavere risiko for tyktarmskræft end kvin­der med et forbrug på højst 200 mcg pr. dag. Der blev her taget højde for mulige beskyttel­ses- og risikofaktorer som alder, familiær be­lastning og indtagelse af acetylsalicylsyre. Andre vitaminer og mineraler i kosttilskudde­ne havde tilsyneladende ingen indvirkning pik dette resultat.

Nytten af folsyre lod dog lade vente mindst 4 år sig, og først efter en 15-års indtagelse var der ingen som helst tvivl om den protektive effekt. Risikoen var på dette tidspunkt blevet reduceret med ikke mindre end 75%.

Ganske vist virkede en høj tilførsel af folsyre gennem kosten også, men størst fordel opnåede de kvinder, der tog et multivita­min/mineralpræparat. Forskerne forklarer dette med dels den høje dosis, dels den bed­re optagelighed sammen med andre næringsstoffer. Hvordan folsyre griber ind i dan­nelsen af tyktarmskarcinon er cndnu uklart. Men sandsyn­ligvis reducerer vitaminet den spontane muta­tionsrate. Folsyre spiller en vigtig rolle ved methyleringen under DNA-syntesen. Ved mangeltilstande kan der i stedet for thymidin fejlagtigt blive indbygget uracil i "arvesyren".

24. februar 1999

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012