Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin forhindrer kræft

En ny og meget omtalt analyse har påvist, at man med D-vitamin kan undgå omtrent hvert andet tilfælde af kræft - vel at mærke hvis alle får nok. Det gør stort set ingen.

Det er nu bevist, at hyppigheden af kræft kan reduceres dramatisk ved at øge befolkningens indtag af D-vitamin.

Sådan siger den amerikanske forsker Cedric Garland, der er epidemiolog og pro­fessor ved University af California i San Di­ego. Han står bag den til dato største analyse af forskningen i D-vitamin og kræft. 63 studier fra perioden 1966-2004 er analyseret.

Samlet tyder de stærkt på, at hvis befol­kningens indtag af D-vitamin blev sat i vejret til 1.000 enheder om dagen, ville bl.a. hyp­pigheden af kræft i tyktarmen blive halveret, mens brystkræft og kræft i æggestokkene ville blive en tredjedel sjældnere. De 1.000 en­heder D-vitamin (25 mikrogram) ville med sikkerhed være uden bivirkninger. De svarer til fem gange det normalt anbefalede - som kun de færreste får.

Garland, der har forsket i D-vitamin i 25 år, er meget sikker. I udtalelser til bl.a. BBC og avisen The Independent erklærer ban, at der nu er en sådan overvægt af indicier fra de bedste observations-studier, at det er påkrævet med handling, dvs. en offentlig sundheds­indsats.

For en dansker er det værd at bemærke, at disse internationalt respekterede medier beg­ge bringer meget udførlige referater, som i The Independent desuden følges op af en lederarti­kel. Selve undersøgelsen offentliggøres i februarnummeret af American Journal af Pub­lic Health, men resultaterne er på forhånd publiceret online samt i en omfattende redegørelse på universitetets (UCSD) officielle hjemmeside.

Garlands interesse for D-vitamin blev vakt, da han i 1980 erfarede, at risikoen for tyk­tarms- og brystkræft var dobbelt så stor i USA's nordøstlige stater som i de solrige sydveststater. Han og andre iværksatte en 12­-årig undersøgelse, som førte til den hypotese, at hemmeligheden var sollysets evne til at danne D-vitamin i huden. Denne teori er siden efterprøvet på talrige måder. Den passer med den store kræfthyppighed i byer, hvor luftforurening med svovldioxid blokerer de D­vitamin-dannende korte ultraviolette solstråler.

Den passer også med kost- og kræftunder­søgelser blandt arbejdere i Chicago og med den lave hyppighed af brystkræft i det ikke så solrige, men meget fiskespisende, Japan. Fed fisk er omtrent den eneste regulære kilde til D-vitamin uden for sommermånederne både i Ja­pan og her. Yderligere passer den med, at de mange mennesker, der af genetiske grunde udnytter D-vitamin dårligt, er stærkt overrepræ­senterede blandt dem, der får kræft i tyktarm, bryst, prostata mm.

Flere og flere indicier
Undersøgelser fra de seneste år har vist, at kvinder med lav D-vitaminstatus har langt mere knudrede bryster end andre. Det er et forhold, der passer med højere risiko for kræft.

Måske husker man også, at en amerikansk (og samtidigt en meget stor norsk) undersøgelse viste, at udsigterne til helbredelse for flere kræftformer er bedst, når kræften opdages om sommeren, hvor D-vitaminstatus er bedst - og allerbedst når D-vitaminstatus er ekstra høj.

Det tyder på, at vitaminet ikke bare hindrer opståen af kræft, men hæmmer væksten, når den er en realitet. I overensstemmelse med Garlands påstand har afroamerikanere ringere udsigt til helbredelse for f.eks. brystkræft end hvide på grund af den ringere D-vitamin status, der hænger sammen med den mørke hudfarve.

Disse resultater og andre stemmer med dyreforsøg og laboratorieforsøg, hvor man navnlig har påvist, at D-vitamin fremmer unormale cellers død ved den proces, der kaldes apoptose, foruden at vitaminet har en generelt dæmpende indflydelse på cellers vækst. Det er det samme, man udnytter i en psoriasissalve, der virker ved et D-vitaminlignende stof og hæmmer den overdrevne vækst og manglende cellemodning, der er karakteristisk ved denne hudsygdom.

Den optimale daglige D-vitamindosis, i hvert fald i hele den mørke tid fra oktober til maj, er ifølge Garland som nævnt omkring 1.000 en­heder (eller 25 mikrogram) om dagen. Re­sultatet fremgår af en undersøgelse fra oktober i år. De 1.000 enheder medfører en koncen­tration af D-vitaminforstadiet 25-OH-vitamin-D på godt 80 nmol/l (nanomol pr. liter), som Garland har fundet stemmer overens med laveste risiko for tyktarmskræft. Må­lingen foretages også på danske labo­ratorier.

Meget tyder altså på, at Garland har ret i, at D-vitamintilskud kan redde tusinder af liv. Hvis det er tilfældet, kan man omvendt sige, at de utallige avis­artikler mm. her i landet, der nedladende taler om "overflødige ekstra vitaminer" (overskrift i Jyllandsposten 29.12.05) - råt og brutalt har liv på samvittigheden.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Læs også:
D-vitamin er en multihelbreder
Vitamin D - gammel autoritær viden dur ikke
D-vitamin kan forebygge smerter
Sollys og kræft
Får du nok D-vitamin?
D3-vitamin
D-vitamin kan forebygge schizofreni
D-vitamin nedsætter risikoen for type 1 diabetes
Hjerteinfarkt - vitaminmangel er farligere end for meget kolesterol
D-vitamin mindsker risikoen for leddegigt
D-vitamin nedsætter risiko
D-vitamin-mangel og muskelsmerter
Kalk og D-vitamin sænker blodtrykket
D-vitamin og diabetes
Husk vitaminpillen!
Vitaminer giver ældre livskvalitet
Calcium - meget mere end - placebo
Knogleskørhed og kosttilskud
D-vitamin beskytter mod brystkræft

Referencer:
1. Garland CF et al. The Role of Vitamin D in Cancer Prevention. Am J Public Health. 2006;96(2):9-18. 2005 Dec 27; [Epub ahead of print].
2. Gorham ED et al. Vitamin D and prevention of colorectal cancer. J Steroid Bioehem Mot Biol. 2005 Oct;97(1-2):179-94. Epub 2005 Oct 19.
3. Garland CF et al. Serum 25-hydroæyvitamin D and colon cancer: eight-year prospective study. Lancet. 1989 Nov 18;2(8673):1176-8. 4. Jeremy Laurance, Health Editor. Revealed: the pill that prevents cancer The Independent
28.12.05.

Kilde: Mit Helbred 6, 2005

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012