Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Brystkræft er i voldsom vækst

Hver niende danske kvinde får brystkræft. For de ramte kvinder er det en ofte starten på en ensom tur gennem angst, smerter og svære behandlinger.

Men danske kvinder ligger i stadig i den tunge ende, når det handler om overlevelse. 1.300 dør årligt af sygdom­men, og dødeligheden er højere herhjemme end hos vores nærmeste naboer, Sverige, Norge, England og Tyskland.

Det skyldes til dels det simple faktum, at vi bliver sta­dig flere ældre. Og jo ældre man er, jo større risiko for brystkræft. Men alder forkla­rer ikke hele stigningen. For­skerne ved, at risikoen for at få sygdommen øges af en fang række faktorer; som børne­fødsler, højt alkoholforbrug, natarbejde, hormonforbrug i overgangsalderen og ringe fy­sisk aktivitet. Men de reelle årsager til sygdommen ken­der man, trods årtiers forskning, endnu ikke.

Brystkræft er den mest udbredte kræftform blandt kvinder, og den er i kraftig vækst. Hvert år får 4.000 stillet diagnosen, og antallet af nye tilfælde stiger med to-tre pct. hvert år.

Oktober er international brystkræftmåned. I Danmark kræver sygdommen 1.300 liv om året. Og 40.000 danskere lever med den.

Mens ni ud af ti brystkræft­ramte svenske kvinder er i live fem år efter diagnosen, er det i- Danmark otte ud af ti. Hovedsagelig fordi Danmark ikke har haft et landsdækken­de screeningstilbud, og fordi sygehusvæsnet døjer med lange ventetider, mener Kræftens Bekæmpelse og fø­rende kræftlæger.

Mammografi-screening til alle kvinder mellem 50 og 70 år bliver efter planen indført i 2007, men først om 10-12 år vil denne eksperimenterende indsats kunne aflæses på dødeligheden, vurderer Kræftens Bekæmpelse.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012