Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alfalfa kapsler gi’r multisundhed

Latinsk navn: Medicago sativum (tilhører ærteblomstfamilien)
Andet navn: Lucerne

Generel beskrivelse
Alfalfa er en flerårig urt, der vokser til en højde af ca.
90 cm. Den har trefløjede blade, blåviolette eller gule blomster og spiralformede frøbælge. Den dyrkes mange steder verden over - primært for­di den ikke er kræsen med hensyn til jordbundsforhold. Den foretrækker fuld sol og regelmæssig vanding. De overjordiske dele af planten anvendes som urtemedicin.

Alfalfa stammer oprindeligt fra Mellemøsten. I det 16. århundrede var man begyndt at dyrke den i England, og den ankom i 1736 til de 13 kolonier, som senere kom til at udgøre de oprindelige For­enede Stater. Engelske og amerikanske urtemedicinere anvendte alfalfa på samme måde som dens familiemedlem kløveren - til behandling af maveproblemer.

Araberne kaldte alfalfa for ”alle fødevarers fader”. Alfalfa-bladene er rige på mineraler som kalk, magnesium og kalium samt andre næringsstoffer, f.eks. caroten. Tabletter af alfalfa-blade indehol­der meget protein og A-, D-, E- og K-vitamin, og ekstrakt er en god kilde til klorofyl og caroten. Bladene indeholder otte essentielle aminosyrer.

Beviselige virkemåder
Alfalfa kapsler er immunstimulerende og medvirker til at fremme blodets normale koagulationsevne (sam­menklumpnings­evne). Desuden medvirker alfalfa ved optagelsen af protein, fedt og kulhydrater, og den er et fremragende blodrensningsmiddel. Den øger kroppens baseværdi og er med til at fjerne giftstoffer.

Planten er et godt valg som mineraltilskud, og den har hjulpet mange gigtpatienter og har desuden vist sig nyttig som en del af behandlingen af en lang række andre sygdomme, herunder sår på tar­mene, gastritis, leverproblemer, hæmorroider, blødende tandkød, astma, forhøjet blodtryk, eksem, anæmi, forstoppelse, dårlig kropslugt og ånde, infektioner, brandsår, fodsvamp og kræft. Alfalfa er desuden vanddrivende og kan hjælpe på problemer med urinveje og fordøjelseskanal.

Når det gælder specifikke lidelser, har alfalfa følgende virkninger:

Åreforkalkning
Videnskabelige dyreforsøg har vist, at ekstrakt af alfalfa-blade sænker kolesterolniveauet og er med til at mindske dannelsen af den plak, man ser ved åreforkalkning. Alfalfas indvirkning på årefor­kalkning skyldes formentlig plantens virkning på aktiviteten i makrofagerne. Makrofager er immun­forsvarsceller, der bl.a. tiltrækkes til steder, hvor karvæggene er slidte eller revnede. Her danner de en form for platform, hvor kolesterol kan samles. Alfalfa regulerer makrofagerne på den måde, at de er mindre tilbøjelig til at ”bosætte sig” i karvæggene og tiltrække kolesterol.

Desuden kan alfalfa sænke den hastighed, hvormed åreforkalkningen udvikles ved at sikre, at kole­sterolet ikke optages i kroppen fra de fødevarer, der indtages. Alfalfa indeholder saponiner - sæbe­lignende stoffer, som sammen med kolesterol danner et uopløseligt lag skum inde i tarmen. Dette skum kan ikke optages gennem tarmvæggen og udskilles gennem afføringen.

Kræft
Alfalfa er et vigtigt element i behandlingen af de virkninger, der opstår ved behandling med kemo­terapi ved kræftsygdomme. Hvide blodlegemer, bl.a. granulocytter, leukocytter og T-celler, er krop­pens første forsvarslinie mod infektion. Alfalfa-ekstrakt kan øge produktionen af disse hvide blod­legemer med helt op til 60%. Forsøg med dyr har vist, at alfalfa fuldstændigt kan modgå de immun­forsvarsundertrykkende virkninger af behandling med det kemoterapeutiske middel cyclofosfamid (Cytoxan, Neosar). Selvom alfalfa som tidligere nævnt undertrykker makrofagernes aktivitet, hæm­mer planten ikke de immunforsvarsceller, kroppen har brug for i de første faser af en infektion.

Diabetes
Personer, der lider af diabetes, og som ikke reagerer på insulin-indgivelse, får det mærkbart bedre, når de indtager alfalfa og mangan.

Endometriose
Lægerne ordinerer ofte syntetisk østrogen, normalt i form af p-piller, til behandling af endometri­ose. Naturopater anvender i stedet planter og fødevarer med planteøstrogener - naturlige plantehor­moner, som er i familie med østrogen, men som er mildere end kroppens egne østrogener. Alfalfa-spirer indeholder planteøstrogener, som også kan blokere kroppens østrogen-receptorer, således at virkningen af kvindens egne hormoner mindskes.

Problemer i forbindelse med overgangsalderen
Hedestigninger og andre symptomer på overgangsalder ses kun sjældent blandt kvinder, der spiser mange grønsager, primært sorte bønner, mung-bønner og sojabønner, som alle har en mild østro­genaktivitet. Alfalfa har ligeledes en påviselig østrogenvirkning.

Udover at fungere som østrogen hos kvinder, hvis egen kønshormonproduktion er gået ned, synes planteøstrogener også at kunne reducere risikoen for østrogenrelaterede kræftsygdomme som f.eks. brystkræft. Laboratorieforsøg har vist, at planteøstrogener er effektive til at forebygge svulster i brystvævet.

Næseblødning
Alfalfa indeholder K-vitamin, som støtter blodets normale sammenklumpningsevne. Den mængde K-vitamin, der findes i alfalfa, er ikke stor nok til at påvirke det normale kredsløb.

Osteoporose
Kliniske forsøg i Japan har vist, at den K2-vitamin, der findes i alfalfa og i grønne bladgrønsager som f.eks. kål og spinat, til dels kan forebygge knogletab som følge af østrogenmangel. Vitaminet samarbejder med D-vitamin om at øge dannelsen af nye knogler. Men denne kombination er dog ikke tilstrækkeligt stor til helt at kunne kompensere for den osteoporose, der opstår ved indtagelse af medicin, der tømmer kroppens østrogenlagre.

Mavesår
Urtemedicinere har igennem lang tid anvendt alfalfa til behandling af mavesår - og med godt resul­tat. De bioflavonoider, der findes i alfalfa, gør kapillærerne stærkere og mindsker betændelsen i ma­vevæggen, mens A-vitamin medvirker til at opbygge en sund mave. Plantens enzymer medvirker til en bedre fødeoptagelse.

Anvendelse
Alfalfa anbefales ikke til primær behandling af nogen form for sygdom. I stedet bør planten indta­ges i kapselform eller spises i form af rå spirer, der er skyllet grundigt, så der undgås urenheder og mugdannelser.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012