Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Behandling med stærkt lys afbøder søvnløshed

Man regner med, at mere end halvdelen af den ældre befolkningsgruppe (>65 år gamle) i Amerika lider af en eller anden kronisk søvnforstyrrelse. Dette problem bliver ofte behandlet med sove­medicin, men mange af disse produkter er vane­dannende og har alvorlige bivirkninger. Nu har forskere ved Cornell Medical Center opdaget, at behandling med stærkt lys i to timer for sengetid resulterer i en markant forbedring af søvnkvali­teten.

Seksten personer mellem 62 og 81 år del­tog i forsøget. Otte blev behandlet med stærkt hvidt lys (4000 lux intensitet) i to timer mellem klokken 20:00 og klokken 23:00. De andre otte blev behandlet med svagt rødt lys (50 lux inten­sitet) i den samme periode.

Lamperne blev sat på hver sin side af det fjernsyn, som forsøgspersonerne så på, mens behandlingen stod på. Efter 10 dages behandling udviste gruppen, der havde været udsat for det stærke lys, en betydelig for­bedring af søvnkvaliteten. Den gennemsnitlige "søvneffektivitet" (forholdet mellem den tid man faktisk sover og den totale tid, man tilbrin­ger i sengen for at sove) steg fra 77,5% til 90% og antallet af opvågninger om natten faldt mar­kant - fra et gennemsnit på 25 til 15.

Forskerne fandt, at behandling med stærkt lys lige før sen­getid forskyder den biologiske rytme, således at den normale stigning i kropstemperaturen med følgende vågen tilstand bliver udskudt omkring 3 timer.

Dette er specielt vigtigt for ældre men­nesker, hvis kropstemperatur normalt (uden lys­behandling) når sit laveste punkt ved 3-4 tiden om morgenen, hvor den begynder at stige igen. En stigende kropstemperatur nedsætter evnen til at sove. Forskerne arbejder nu på at finde ud af, om behandling med stærkt lys to gange om ugen vil være nok til at opretholde den forbedrede søvnkvalitet.

Kilde: Journal of the American Geriatrics Society, vol 41; August 1993; side 829-36.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012