Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Fostre kan stimuleres allerede i anden måned

Allerede i anden måned spar­ker et foster igen, når det ud­sættes for tryk og puf fra liv­moderen.

Den ny viden har overrasket forskerne, der hidtil har troet, at de første bevægelser var tilfældige, fordi fosterets sanse­organer ikke er udviklet på dette tidlige stadium.

Nu viser det sig tværtimod, at stimulation i form af de små puf udløser fosterets bevægelser samtidig med, at de fremmer dannelsen af nerve­forbindelser i fosterets ryg­marv. Den ny viden skal blandt andet bruges til at ind­rette bedre kuvøser.

Selv om fosterets første bevægelser virker tilfældige, be­gynder de på nøjagtigt samme tidspunkt, som følenerverne i rygmarven starter deres vækst, og Maria Fitzgerald fra Uni­versity College of London har ved rotteforsøg bevist, at der på dette tidspunkt kan lagres information i centralnervesy­stemet.

Oplagringen betyder, at fo­steret kan reagere på informa­tionen, f. eks. i form af et spark. Oplagringen sker, for sanseor­ganerne er udviklede.

Når sanseorganerne er fuldt udviklede er det dem, der sør­ger for, at f. eks. syns-, lugte- og føleindtryk opfanges. Sanse­organerne forvandler indtryk­kene til nerveimpulser, der sendes til følenerverne. Herfra ledes signalerne videre.

Men hos fostrene viser det sig altså, at følenerverne kan klare sig uden sanseorganerne og selv opfange indtryk. Følenerverne reagerer på berøring af fosterets hud, f. eks. når musk­lerne i livmodervæggen trækker sig sammen.

Maria Fitzgerald har også påvist, at fosterets følenerver er langt mere følsomme end følenerverne hos en voksen el­ler et nyfødt barn, og den ny viden lader ane, at berøring og fysisk stimulation af et for tid­ligt født barn kan være helt afgørende for dets senere trivsel og udvikling.                  

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012