Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Forfatter rakker den amerikanske kosttilskudsbranche ned

FFN Staff, Januar 2007

Den amerikanske kosttilskudsindustri tager kampen op efter udgivelsen af en ny bog, der rakker kosttilskudsmarkedet ned for at være ureguleret i en grad, så det er til fare for befolkningen, og anklager kosttilskudsfabrikanterne for at markedsføre produkter på basis af svigagtige påstande.

I Natural Causes giver den opsøgende journalist Dan Hurley fra New Jersey den kontroversielle Dietary Supplements and Health Education Act (DSHEA), som blev lov i 1994 og fritog kosttilskud fra sundhedsmyndighedernes godkendelse inden markedsføring, skylden for det, han kalder en helt uacceptabel tilstand.

Det var politiske studehandler, der lå bag lovens gennemførelse, snarere end befolkningens sikker­hed, skriver Hurley, og opremser en lang række negative hændelser – bl.a. hundredevis af dødsfald – som han mener er direkte resultater af det klima, som DSHEA har skabt. 150 mio. amerikanere skønnes at tage kosttilskud, og markedet vurderes til at ligge på ca. 20 mia. dollars.

”Der findes ikke gode beviser for, at disse produkter er uskadelige, eller at de virker, og samtidig er der masser af beviser for, at de enten kan skade eller er virkningsløse – eller begge dele… Sikker­hed og virkning er ikke bevist. Det er virkelig et marked, hvor køberen skal se sig grundigt for”, hævder Hurley. Han nævner perikon, l-tryptofan, blodurt og de fleste vitaminer og mineraler som eksempler på kosttilskud, som i bedste fald ikke har nogen virkning og i værste fald er farlige.

Kosttilskudsbranchen har taget til genmæle over for forfatteren, der også i andre tilfælde har be­skæftiget sig med videnskabelige og medicinske emner. ”Bogen Natural Causes kan ikke kaldes et troværdigt videnskabeligt værk,” siger Steve Mister, direktør for Council for Responsible Nutrition i Washington, DC. ”Det er en sammenskrivning af ekstreme anekdoter, hvor man udnytter sjældne og tragiske ulykkelige situationer i et forsøg på at sælge bøger – og med en bestemt dagsorden”.

Michael D. Shaw, journalist ved HealthNewsDigest.com angreb bogens påstand om, at tilskud er til fare for befolkninge. ”Dette prædikat kan også påhæftes det konventionelle, allopatiske offentlige behandlingssystem, som næsten udelukkende er baseret på dyre, pantenterede lægemidler, som er fyldt til randen med bivirkninger, og invasive behandlingsformer, som generelt heller ikke er pro­blemfrie”.

Mister tilføjer: ”Enten lider Hurley af en frastødende mangel på forståelse for selv de mest funda­mentale aspekter ved kosttilskud, eller også har han med vilje valgt at vildlede forbrugerne for at kunne drage sine konklusioner”.

Health News 2007

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012