Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lecithin: Sådan kommer du til at holde af lecithin

Lecithin ligner ikke noget andet næringsstof. Det har en stærk virkning - og det på både krop og sjæl!

Det er ikke ofte, at lægevidenskaben og ernæringseksperterne er enige om noget som helst. Men le­cithin er en undtagelse. Faktisk er det sådan, hvis lecithin var et lægemiddel og ikke et naturligt næ­ringsstof, så ville din læge formentlig ordinere det for en lang række lidelse i hjernen, nervesyste­met, kredsløbet, leveren og andre af dine vitale kropsdele. Og faktisk er det også sådan, at der ikke findes noget andet næringsstof, der i samme grad og på så mange måder kan forbedre og bevare dit gode helbred og ungdommens mod og styrke.

Lecithin findes i hver eneste levende celle, og de største koncentrationer finder man i de vitale orga­ner - hjernen, hjertet, leveren og nyrerne. Vores hjerne indeholder 30% lecithin (tørstof). Stoffet ud­fører en forbløffende bred vifte af livsnødvendige funktioner, som påvirker vores helbred og velbe­findende. Men hvad er dette mirakelstof i grunden, og hvad er det, det gør? For en biokemiker er le­cithin blot et andet navn for fosfatidyl-cholin, da dette stof udgør hovedbestanddelen i lecithin. Men det er langt mere komplekst at redegøre for, hvad stoffet gør. Her er en oversigt over nogle - og så langt fra alle - de gavnlige virkninger, lecithin kan have på din krop:

I hjernen omdannes lecithin-cholin til acetylcholin - et stof, der er nødvendigt for overførslen af signaler fra en nerve til en anden. Dette har bevisligt en indvirkning på hukommelsen og evnen til at tænke og kontrollere musklerne.

I blodbanen er lecithin med til at hindre kolesterol og andre fedtstoffer i at ophobes i arterievæg­gene og til at opløse de aflejringer, som allerede er opstået.

I leveren omdanner lecithin fedtophobninger og reducerer risikoen for, at leveren nedbrydes.

I fordøjelseskanalen fremmer lecithin optagelsen af A- og D-vitamin og påvirker udnyttelsen af andre fedtopløselige næringsstoffer som E- og K-vitamin.

Og vi kunne fortsætte - også huden, nervesystemet, fordelingen af kroppens fedt osv. hører til på listen. Men lad os se på, hvordan stoffet virker på to vitale områder: Som emulgator og som toni­kum for hjernen.

Lecithin - kroppens emulgator
Ved at medvirke til opløsning af fedt og kolesterol fungerer lecithin som kroppens emulgator. Fedt og olie er livsvigtige ingredienser i vores kost, men de skal kunne fungere i det vandige miljø, der findes i menneskekroppen. Olie og vand kan som bekendt ikke blandes, men lecithin-molekylet er i stand til at binde dem sammen. Den ene ende af molekylet (indeholdende fedtsyrer) tiltrækkes af olien, og den anden (indeholdende fosfor og nitrogen) tiltrækkes af vandet. Dermed fungerer leci­thin som en form for bro mellem vand og olie. Stoffet er i stand til at holde fedtlignende koleste­rol­partikler i en ren opløsning, mens de transporteres gennem arterierne, således at de ikke er i stand til at sætte sig fast og danne sundhedsfarlige aflejringer på blodkarrenes vægge. En ophobning af disse aflejringer kan indsnævre og aflukke blodkarrene - og konsekvenserne kan være åreforkalkning og hjerteanfald.

Lecithin kan også fjerne fedtaflejringer fra leveren, så den bliver sundere, og din stofskifteproces gennemgår en ”foryngelseskur”.

Health News 2007

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012