Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tanker om brød og ernæringssvigt

Da nogle af faraonernes gravkamre blev åbnet, fandt man hvede i dem. Da den blev plantet, spirede den. Der er en livs­kraft i hvedekorn, som trodser århundrederne.

Det levende kim i kornet kan give mennesket styrke.

Lad os imidlertid, før vi går videre, betragte selve hvede­kornet lidt nærmere.

Hvede holder sig under gunstige vilkår i live i årtusinder.

Tager man et hvedekorn i hånden og åbner det, opdager man, at det er sammensat af tre hovedbestanddele: lag af klid og frøhvide samt kimen. Groft taget er godt 80 procent frøhvide, 13-15 procent klid og omkring 2,2-2,9 procent kim. Brød og mel indeholder proteiner, men er ikke de bedste eller mest værdifulde proteinkilder. Kimet indeholder mere protein end både fuldkorns- og hvidt mel.

Da protein er menneskets hovedkilde til kvælstof, og da vækst, vedligeholdelse, reparation, forplantning og mælkedan­nelse i høj grad er afhængig af det, vil det næppe være mal­placeret med nogle få ord om proteinerne i hvede og brød.

Dyrs muskler - det magre kød - er sammensat af protei­ner og udgør en kilde til ernæring for den menneskelige krop. Planterne danner deres proteiner fra materialer i jorden, som forbinder sig med luft og vand; der er protein i alle le­vende celler; i grønne blade, rodknolde, bælgfrugter og nødder samt selvfølgelig i kornsorter som hvede, byg, havre og ris.

Så det vil måske være nok så godt med en tabel over de for­skellige bestanddele i hvidt mel, fuldkornsmel og hvedekim. De følgende tal angiver de procentdele, de forskellige typer mel indeholder:

 

Vand

Protein

Fedt

Kulhydrat

Andet

Hvidt mel

12,60

10,20

0,90

74,70

1,60

Fuldkornsmel

13,40

13,60

1,90

69,10

2,00

Hvedekim

12,50

35,70

13,10

31,20

7,50

Det fremgår heraf, at hvedekim indeholder tre en halv gange så meget protein som hvidt mel og næsten tre gange så meget som fuldkornsmel. Det er derfor rigere på protein end noget andet kendt levnedsmiddel!

E-vitamin findes i mindre mængder i frisk kød, mælk, smør, forskellige kornsorter og friske grøntsager.

Men der er mest E-vitamin i hvedekim.

En af grundene til, at hvidt brød er så populært hos møllerne, er, at det levende kim er malet ud. Det er det, som mugner og ødelægger mel og brød, når det opbevares. Den hvide frøhvide er uden liv og kan opbevares på ubestemt tid uden at blive harsk.

Efter udviklingen af maskineri til adskillelse af kornets for­skellige dele og fremstilling af hvidt mel, er kliddet og sommetider kimet blevet anvendt til at fodre kvæg og grise med. Men for omkring 40 år siden opdagede nogle videnskabsmænd, at klid var rigt på B1-vitamin (thiamin, aneurin) og derfor pas­sende føde for mennesker.

Og lyt til Lady Redesdale: ”Emnet interesserer mig så me­get, fordi det berører hele vor befolknings sundhed, og hvad kan vel være vigtigere? Jeg kan dårligt holde mig selv i tøm­me, når jeg skal udtrykke, hvad jeg mener om den øjenfor­blændelse, det uærlige nummer, som det ”vitaminiserede” brød er, og frygter, at det vil blive almindelig spist og måske føre til alvorlige resultater.”

Brød uden kim er utilfredsstillende. Den bramfri skribent dr. J. L. Picton skriver: ”Men hensyn til ham, der spiser hvidt brød, så bliver han hverken mæt af sin tredje eller fjerde skive. Han tager sin femte skive, ligesom man tager endnu en portion risengrød - ikke fordi man har lyst til den, men i håb om at finde mandlen. På den måde spiser han ti procent mere, end han har behov for, og dertil krydderier og syltetøj, og går alli­gevel glip af det væsentlige.

Kimet er væsentligt, men det er blevet brugt til at fodre svi­nene med. Olien i kimet er rig på det stof, som er en betin­gelse for frugtbarhed og vitalitet, rigere siges det, end noget andet stof.

Intet af dette stof forekommer i hvidt brød. Og sundhedsmyndighederne har i årtier accepteret, at forbrugerne ikke skulle vide noget om den forringelse, der er sket med vores brød ved kun at bruge hvidt mel.”

Health News 2007

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012