Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Knust hørfrø og plantelignaner

Hørfrø, som er den mest righoldige kilde til plantelignaner (en underklassificering af phytoøstroge­ner), har vist sig at have en kræfthæmmende virkning hos kvinder. En del af de knuste hørfrøs virkning kan skyldes deres indflydelse på den endogene hormonproduktion og stofskiftet.

To konkurrerende stier i østrogenstofskiftet omfatter produktion af 2-hydroxyleret og 16-alfa-hy­dro­xyleret metabolitter. På grund af de teoretiske forskelle i biologisk aktivitet i disse metabolit­ter, er forskellen mellem stierne blevet brugt som biomarkør for brystkræftrisikoen. Forskere har under­søgt virkningen ved hørfrøindtagelse på udskillelsen af østrogenmetabolitter i urinen hos kvinder, der har passeret overgangsalderen.

De fandt frem til, at de kvinder i denne gruppe, som spiste 5-10 g knust hørfrø pr. dag havde en for­øget udskillelse af 2-hydroxyestron i urinen i en lineær dosis-respons korrelation, der tyder på, at hørfrø beskytter mod kræftsygdomme (p<0,0005). Et andet lovende aspekt ved hørfrø er, at de er med til at forbedre risikoprofilen for hjertesygdomme blandt kvinder efter overgangsalderen.

I lyset af bivirkningerne ved syntetiske hormoner, der menes at øge hjerterisikoen for disse kvinder, kan man håbe, at der findes fødevarer, som ikke blot beskytter mod brystkræft, men også er med til at forebygge behovet for at tage noget så skadeligt for kvindekroppen som syntetiske hormoner.

Forskerne studerede sammenhængen mellem phytoøstrogen-indtag i kosten og stofskiftemæssige hjerterisikofaktorer hos kvinder efter overgangsalderen. Til det formål deltog 939 postmenopausale kvinder i det tværgående forsøg. De kvinder, der indtog en betydelig mængde lignanholdige fødeva­rer, havde mindre vægtkoncentration om livet i forhold til den gruppe, der kun spiste lidt eller ingen hørfrø. Dette tyder på, at der sker en forbedring i de stofskiftemæssige hjerterisikofaktorer.

Læs også:
Brystkræft: Et meget vigtigt budskab til alle kvinder

Lignaner i knust hørfrø giver mænd og kvinder en hjælp mod cancer

Hørfrø - når det skal være bedst!

Knust hørfrø og fedtfattig kost hæmmer prostatakræft-celler

Lignaner - hvad er det egentlig?

Reference:
Haggans, C.H. et al. Nutr Cancer 1999;33(2):188-95.
De Kleijn et al. J Nutr 2002 132(2):276-82.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012