Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Medicinsvindel

Medicinalfirmaer anklages for svindel i Californien.

Af John M. Broder

Offentliggjort 26. august 2005, Los Angeles

Statsanklageren for Californien rejste torsdag tiltale mod 39 medicinalvirksomheder med påstand om, at de har snydt staten for hundredvis af mio. dollars ved at tage for høje priser for deres produk­ter.

Statsanklager Bill Lockyer hævder, at medicinproducenterne, som omfatter nogle af verdens føren­de på området, har snydt det offentlige over en periode på mindst et årti. Ifølge Lockyer har medici­nalvirksomhederne har forlangt en op til 10 gange så høj en pris for visse medicinske præparater af det offentlige system (Medi-Cal), som de har forlangt af andre købere, f.eks. private apoteker og hospitaler.

Medi-Cal er Californiens version af USA’s Medicaid-program for fattige medborgere. Det finansie­res af de enkelte stater og forbundsregeringen i fællesskab. Omkostninger til medicin udgør ca. 4 mia. dollars af Medi-Cals årlige budget på 34 mia. dollars.

”Vi trækker nu disse medicinalvirksomheder i retten, fordi de narrer offentligheden med hensyn til basale livsnødvendigheder”, sagde Lockyer på en pressekonference. ”Svindlen har potentielt kostet de californiske skatteydere hundredevis af mio. dollars og bringer hele folkesundheden i fare ved at fjerne penge fra patientbehandlingen”.

Lockyer hævder, at hvert af de anklagede firmaer har haft en illegal indtjening på op til 40 mio. dol­lars om året. Han håber på at få dette beløb tilbage plus den lovbestemte skadeserstatning på tre gange beløbet.

Tiltalen er et tillæg til en retssag fra 2003 mod to medicinalvirksomheder, Abbott Laboratories og Wyeth Pharmaceuticals. I tillæget er der tilføjet 39 virksomheder til anklagen, bl.a. Amgen, Baxter Healthcare, Bristol-Myers Squibb, GlaxoSmithKline, Mylan Laboratories, Novartis og Schering-Plough.

Tiltalen blev omgående underbygget i forbundsretten i Boston med lignende sagsanlæg fra mere end 10 andre stater og byer, bl.a. New York, Texas, Florida og Illinois.

Talsmænd for flere af de berørte medicinalvirksomheder ønskede ikke at kommentere sagen.

Mary Anne Rhyne, talskvinde for den amerikanske afdeling af GlaxoSmithKline, som er Europas største medicinalvirksomhed, sagde, at de priser, som Medi-Cal og andre Medicaid-afdelinger har betalt, er standardiserede og godkendt af regeringen. Hun afviser ikke, at forskellige slutbrugere be­taler vidt forskellige priser for medicinen, men hævder, at priserne blev forhandlet på plads med re­geringen og andre købere.

”Vi følger loven, og vi følger regeringens retningslinier”, sagde hun. ”De er helt klar over, at rege­ringen baserer betalingen på den gennemsnitlige engros-pris, som repræsenterer ét af mange ud­gangspunkter for fastsættelse af refusionsbeløbet”.

Retssagen startede oprindeligt i 1998, hvor en apoteker i Florida opdagede, at der var store forskelle i de priser, de forskellige medicinalvirksomheder forlangte - og gjorde opmærksom på det. Califor­nien tilsluttede sig retssagen i 2003 og udvidede den i torsdags efter yderligere efterforskning. Apo­tekeren, som startede det hele, John Lockwood fra Ven-A-Care-klinikken i Florida, deltog i presse­konferencen sammen med Lockyer. ”Disse medicinalpræparater er alt for betydningsfulde for den amerikanske befolkning til, at vi kan tillade, at denne form for organiseret snyd fortsætter,” sagde Lockwood.

Californiske embedsmænd giver som et eksempel en halvliters pose med saltopløsning, som anven­des til intravenøst drop. Den fremstilles af Abbott Laboratories - og laveste pris i detailhandelen er 95 cents, mens Medi-Cal har måttet betale 9,78 dollars for nøjagtigt samme vare.

”Vi har oceaner af det”, sagde Bill Lockyer, ”det hedder saltvand”.

Lockyer holdt en æske med 50 mg Atenolol-tabletter op - et generisk produkt til behandling af for­højet blodtryk, fremstillet af Mylan Laboratories. Staten betalte 804,70 dollars. En apotekerkæde betalte 33.85 dollars for samme æske tabletter, siger han.

Lockyer medgiver, at Medi-Cal-systemet måske ikke altid er den mest fornuftige køber af medici­nalvarer og andre ydelser inden for sundhedsområdet. Men det, siger han, giver ikke medicinalvirk­somhederne frit spil til at fortsætte det, han kalder et meget veludviklet prisfastsættelsessystem. (Gad vide, om hæren stadig køber toiletsæder til 800 dollars stykket?)

”Jeg ville ønske, at der havde være mere intensive forhandlinger undervejs”, sagde Lockyer. ”Nu skal vi i gang med at gøre rent efter elefanten”.

http://www.nytimes.com/2005/08/26/national/26drug.html?th&emc=th

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012