Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Cola kan give leverskader

Drikker mus cola i stedet for vand, kan man allerede efter 4 uger påvise skader i levercellernes ar­vegods (kovalente DNA-addukter). DNA-addukter regnes som et afgørende skridt på vejen mod ud­viklingen af kræft, og de diskuteres som en medvirkende årsag til hjerte-kredsløbssygdomme.

Addukter opstår primært på grund af myristicin og i ringere omfang også safrol. Myristi­cin er det vigtigste aromastof i muskat (Myristica fragrans), en vigtig ingrediens i coladrikke. Safrol findes ganske vist kun i ringe mængder i muskat, men regnes for at være kræftfremkaldende. Begge stoffer overføres fra moderen til fosteret, således at der også i fosterets lever kan påvises til­svarende DNA-addukter. Den sundhedsmæssige betydning for mennesker, især gravide, er endnu ikke klarlagt.

Kommentar: Så vidt vides, er der endnu ikke offentliggjort resultater af andre undersøgelser af det­te sprængfarlige fund. Men det betyder, at man hos personer med lever- og nyresygdomme ikke blot bør have mistanke til alkoholmisbrug, men også bør undersøge, om der kan være tale om et højt co­laforbrug.

Muskatindholdet er - sammen med koffein og sukker - med til at forklare, hvorfor drikken er så højt værdsat, eftersom myristicin i leveren omdannes til et amfetamin-stof (MMDA). MMDA virker af­slappende og giver en ”fridags”-følelse. I større doser virker det på samme måde som hash og mes­calin. Typisk er de såkaldte ”Brain Movies”, dvs. rus-fremkaldte hallucinationer.

Læs også:

Leveren - vores krops laboratorium

Leverstyrkende droger

Leveren – kroppens kemiske fabrik

Levervirksomme droger

Artiskokkens fire stærke sider

Chrom - et mineral fra ungdommens kilde

Marietidsel

Marietidsel – levervirksom droge

Pleje og næring af din krops filtre

Cardulon - mere info

Cardulon - mere info

Selvforgiftning

Parasit-kuren

Kan sukkersyge undgås?

Lykkepiller godkendt til børn på otte år

Kolesterol - sænk dit kolesteroltal på en naturlig måde!

Hvor sund er din lever?

Alkohol, fedtlever og skrumpelever

Urter kan hjælpe

Lecithin Complex: En alsidig ingrediens i naturlige fødevarer og kosttilskud

Livskraftens plante - løvetand

Referencer:
K. Randerath et al: Flavor Constituents in Cola Drinks Induce Hepatic DNA Adducts in Adult and Fetal Mice. Biochemical and Biophysical Research Communications, 1993/192/s. 61-68.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012