Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Plantefibre: Hvorfor skal vi vide mere om Skallin?

Gelfibre er et relativt nyt ”tilsætningsstof”, som nu efterhånden har fundet vej til adskillige føde­varer, specielt morgenmadsprodukter. Men hvad er så gelfibre, og hvordan kan det gavne vores helbred?

Planten Plantago psyllium er hjemmehørende i Iran og Indien. Psyllium-stilkene indeholder bit­te­små frø, i Danmark kaldet Skallin. Skallen er den del af planten, der anvendes i fø­devarer. Frøskallen indeholder glycosider og slimstoffer, som anvendes inden for fødevareindustri­en til fremstilling af de fortykningsmidler, som er med til at ændre konsistens på fødevarer.

Gelfibre er en god kilde til vandopløselige fibre - samme slags fibre, som findes i kornsorter som havre og byg. Men mængden af opløselige fibre er langt højere i Skallin end i havreklid. For hver 100 gram Skallin får man 71 gram opløselige fibre. En tilsvarende mængde havreklid ville kun give 5 gram opløselige fibre. Det er først fornylig, forskerne har fundet ud af, at opløselige fibre har en enestående indvirkning på stofskiftet.

Fibre fra Skallin nedbrydes ikke, når de passerer gennem mave-/tarmkanalen, og derfor har Skallin som sådan ikke nogen næringsværdi - ud over at være en glimrende fiberkilde. Tilsætter man vand til tørre loppefrøskaller, svulmer de op til 10 gange den oprindelige størrelse. Man har gennem mange år anvendt produkter indeholdende disse geldannende frøskaller til at øge afføringsmængden og løsne af­føringen som en metode til behandling af forstoppelse. Andre anvendelsesmuligheder i forbindelse med fordøjelsesproblemer er mindre veldokumenterede.

Fornylig har de amerikanske sundhedsmyndigheder anerkendt den rolle, geldannende frøskaller kan spille ved sænkning af kolesteroltallet. Det er således nu tilladt at markedsføre produkter, der indeholder geldannende frøskaller, som værende kolesterolsænkende. Men man gør opmærksom på, at de kun er én af de faktorer, der kan påvirke kolesterolindholdet i blodet, og derfor skal de markeds­føres sammen med anvisninger på fedtfattig kost, som kun indeholder små mængder mættet fedt og kolesterol. Kombinationen af fedtfattig kost med kun lidt mættet fedt og kolesterol plus geldannende frø­skaller kan reducere det samlede kolesterol tal med 4% og LDL-kolesteroltallet med 7%. De oplø­selige fibre i Skallin reducerer optagelsen af kolesterol og galdesyrer fra tarmen, og dette er med til at reducere blodets kolesterolindhold.

Det er en god idé at sørge for at få så mange forskellige former for fibre i kosten som muligt. Man­ge frugter og grønsager er gode fiberkilder, men undersøgelsesresultater tyder på, at der er ekstra fordele at hente ved at øge mængden af opløselige fibre i kosten - lige præcis den type, der findes i Skallin.

Godt nyt for alle med kolesterolproblemer
Opsigtsvækkende ny forskning har nu også vist, at Skallin har en helt fantastisk evne til at sænke kolesterol i blodet, oven i købet på ganske kort sigt!

Amerikanerne J. W Anderson og J. Tietyen-Clark gennemførte omhyggeligt kontrollerede kliniske undersøgelser, der viste, at mens guar gum var i stand til at sænke kolesterolspejlet med ca. 8% på kort sigt, lå det tilsvarende tal for Skallins vedkommende helt oppe på 16%! (Am. I Gastroenterol., 1986, 8/10, s. 907- 919). Til sammenligning kan nævnes, at den amerikanske hjerteforenings anbefalede diætprogram sænker kolesterolet med kun 3%.

Reference:
American Journal of Clinical Nutrition 2000.

Health News 2007

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012