Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Bagateller gøres til sygdomme

Medicinalvirksomheder gør småskavanker til lidelser, der skal behandles. Det mener forskere

De det information. Men det er snarere reklame, når medici­nalvirksomhederne på Internettet og i foldere fortæller om forskellige sygdomme.

For virksomhederne overdriver og gør selv banale problemer til be­handlingskrævende sygdomme. Det koster samfundet penge, det ta­ger ressourcer fra lægerne, og det gør befolkningen unødigt ængste­lig over for almindelige tilstande. Tilmed påføres raske mennesker bi­virkninger fra medicin, som de ikke har brug for.

Sådan lyder anklagen fra en ræk­ke forskere i apriludgaven af tids­skriftet Public Library af Science Medicine. De nævner eksempler som uro i benene, irriteret tyktarm og kvindelig overgangsalder som tilstande, der af medicinalindustrien bliver gjort til egentlige sygdom­me, selv om mange lever med dem uden at tænke over det.

Herhjemme afviser Lægemiddel­industriforeningen, LIF, at konklu­sionerne - der i høj grad er baseret på amerikanske forhold - gælder i Danmark.

”Lovgivningen er langt mere re­striktiv her. Man kan ikke reklame­re over for befolkningen”, siger Jan Hylleberg, vicedirektør i LIF.

”Vi informerer sobert og sagligt. Og vi understreger, at behandling er lægernes ansvar. Jeg har fuld til­tro til, at lægerne kan håndtere R det”, tilføjer han.

Men så enkel er verden ikke, siger læge Mats Lindberg fra netværket Læger uden Sponsor.

”Når medicinalindustrien bruger mange penge på at oplyse om en sygdom, er det fordi, den, regner med at få pengene hjem igen”, siger Mats Lindberg.

Et eksempel på lægemiddelindu­striens informationskampagner er hjemmesiden Negelesvamp.dk. Da den kom frem, steg salget af medi­cin mod neglesvamp i Danmark.

Neglesvamp er som regel en harmløs lidelse - til gengæld er der set alvorlige bivirkninger af medici­nen, fortæller Mats Lindberg, som mener, at kampagnerne er et pro­blem:

”Man ser typisk kampagner for li­delser, der kræver dyr medicinsk behandling. Ikke lidelser, som kan behandles nemt og billigt. Jeg forstår godt medicinalfirmaerne - det er legitimt, at de vil tjene penge”.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012