Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Østrogen-bombe

Stadig flere mænd udvikler kvindelige bryster på grund af massiv udsættelse for østrogenlignende stoffer i miljøet

Flere og flere mænd får opereret deres bryster min­dre.

Sådan lyder meldingen fra professor Kefah Mokbel, der er specialist i bryst­sygdomme på Londons St. George's og Princess Grace hospitaler i England. An­dre britiske kirurger ople­ver den samme tendens.

Mandlig brystudvikling er ikke et nyt fænomen, men antallet af mænd - der bliver opereret for tilstanden gynækomasti - stiger.

Forestillingen om, at kun under­overvægtige mænd udvikler bryster, er ikke sand. Også magre mænd kan udvikle regulært brystvæv, som er identisk med kvinders.

Mad og miljø
Ifølge Kefah Mokbel er der flere årsager til, at tendensen er stigende. Han mener, at mænd bliver me­re udsat for østrogenlignen­de hormoner via maden og miljøet.

- De seneste år er kvin­ders forbrug af p-piller ste­get markant, og små mæng­der af østrogen bliver ud­stødt af kroppen og løber ind i kloaksystemet og videre til floder og vandløb, siger han.

Forskning fra UK Envi­ronment Agency såvel som danske undersøgelser har allerede vist, at fisk udvik­ler kvindelige træk på grund af hormoner i vand­miljøet.

Professor Mokbel næv­ner også, at hormoner - især østrogenlignende stoffer - i mad og kød som en væsentlig årsag. Desuden spiller øget alkoholforbrug en central rolle.

Mad, der indeholder meget fedt og mange kalorier øger også østrogenniveauet i kroppen, understreger Kefah Mokbel.

FAKTA
Gynækomasti betyder mandlig brystudvikling. Der findes to former:

  • Brystet består primært af fedtvæv
  • Der bliver dannet en regulær brystkirtel.

Ofte er gynækomasti-udvikling en kombination af både brystvæv og omkringliggende fedt.

Seneste tal: Ifølge Sundhedsstyrelsens tal fra 2003 over kosmetiske operationer udført i Danmark på 44 private klinikker blev der udført 162 operationer for gynækomasti. Dog er tallene ifølge Vibeke Breiting absolut minimumstal og usikre. Langt de fleste er cir­katal, fordi mange klinikker ikke har brugt tid på at udfylde det udsendte spørgeskema. Hvis man inklu­derer operationer foretaget på de offentlige sygehuse, er tallet langt større.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012