Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Det hvide salt dræber

Kan redde 2.000 liv
En engelsk rapport slog sidst i 2005 fast, at ti procent af alle blodpropper kan undgås, hvis vi reducerer forbruget af salt fra de nuværende 10 gram til 6 gram pr. dag.

På varedeklarationen er salt ofte anført som sodium eller natium. Vær opmærksom på, at salt = natrium x 2.5. Det vil sige,  at 6 gram salt er det samme som 15 grant natrium (kilde: Food Standards Agency, England).

Oversat til dansk betyder det, at man kan redde op til 2.000 liv hvert år og spare omkring 9.000 mennesker for hospitalsindlæggelser med hjertesygdomme. Hjerteforeningen bakker op om rapporten og dét den betyder for danskernes sundhed.

Hjerteforeningens Lars Ovesen bar råbt op om samme budskab de sidste 20 år, men uden at få nogen særlig reaktion fra hverken myndigheder eller fødevareindustrien.

Hjerteforeningen har i lang tid savnet en reaktion fra myndighederne: ”Anbefalingerne om seks gram salt om dagen er politisk besluttet, og så kan man spørge sig selv, hvorfor der ikke bliver gjort noget ved det,”spørger sundhedschef Lars Ovesen.

Forbrugerminster Lars Barfoed har ikke taget stilling til, hvad der konkret kunne gøres i forhold til fødevareindustrien

Men der er ingen grund til at tøve, for den nye undersøgelse kan bekræfte, hvad vi allerede ved.

Vi spiser mindst 9,5 gram salt om dagen og seniorrådgiver Niels Lyhne fra Danmarks Fødeva­reforskning udelukker, at den nye undersøgelse kan komme frem til et lavere tal - det kan faktisk kun blive højere.

Den største ulempe ved salt er, at den binder kroppens væsker. Det betyder, at kroppen kommer til at indeholde mere vand, end den burde. Det er ensbetydende med en højere risiko for forhøjet blodtryk eller ligefrem blodpropper, mener mange læger.

Med mere væske i hjernen stiger trykket på hjernens blodkar, og dermed risikoen for, at de springer, hvilket kan give en hjerneblødning. På samme måde kan øget væske omkring hjertet øge risikoen for en hjerte-kar-sygdom.

Risikoen er særligt stor for overvægtige, ældre og personer med for højt blodtryk. De fleste med for højt blodtryk har ingen symptomer. For meget salt mistænkes ogå for at kunne forårsage mavekræft, knogleskørhed, nyreproblemer og astma.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012