Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræftbehandling med beta-caroten

Kampen mod celledøden
I deres søgning efter en effektiv forebyggelse mod kræftsygdomme er eksperterne gået usædvanlige veje. Inden for rammerne af et stort anlagt forsøg (”Basel-forsøget”) har de undersøgt sammenhæn­gen mellem bestemte ondartede sygdomme og patienternes caroten-spejl.

De noget overraskende resultater fra Basel-forsøget viser, at patienter, der dør af kræft, har et bety­deligt lavere caroten-spejl end patienter, der overlever sygdommen. Særligt lavt var caroten-spejlet blandt patienter, der døde af mave- eller lungekræft. Endnu har man ikke fuldt overblik over konse­kvenserne af denne opsigtsvækkende undersøgelse. Men den har helt sikkert indflydelse på spørgs­målet om, i hvor stor udstrækning kosten har indflydelse på udviklingen af ondartede sygdomme.

Caroten er ikke et nyt stof - det blev opdaget allerede for ca. 150 år siden. Men den teknologiske ud­vikling har gjort det muligt for forskerne at finde frem til, hvordan det virker i kroppen. Helt nøjag­tigt drejer det sig om beta-caroten - et a-vitamin-forstadie, der findes i planter og omdannes til A-vitamin i menneskekroppen.

Beta-caroten kan modgå en bestemt iltart, som kan opstå i huden un­der påvirkning af UV-lys og dermed give ondartede forandringer i huden. Desuden kan beta-caroten uskadeliggøre de farlige frie radikaler (højaktive molekyler, som fremmer en lang række skadelige processer i kroppen). De frie radikaler er så farlige, fordi de også kan opstå under udefrakommende indflydelse (luftforurening, rygning). Så meget desto vigtigere er det med ”stormtropper” mod disse radikaler.

Men nu har det vist sig, at menneskets beta-caroten-behov er væsentligt større end hidtil antaget. Ved en lang række sygdomme er beta-caroten-spejlet alt for lavt i forhold til ”det normale”. Eksper­ter fra National Cancer Institute i USA har derfor udsendt en anbefaling til en fornuftig, forebyg­gende kost: 6 mg beta-caroten pr. dag.

I nedenstående skema kan du se, hvordan din kost kan få et større indhold af beta-caroten. Desuden kan du naturligvis også spørge lægen eller apoteket, om det vil være en god idé at tage et beta-caro­ten-tilskud. Skriv til os, hvis du vil vide mere om vitaminets betydning. Vi giver gerne et godt råd.

Indhold af beta-caroten:

Fødevare

Mg pr. 100 g

Frugter

Mango

2,9

Melon

2,0

Abrikos

1,6

Kirsebær

0,6

Vandmelon

0,4

Æble/appelsin

0,1

Grønsager

Gulerødder

6,0

Karse

5,6

Grønkål

5,3

Persille

5,1

Spinat

4,9

Snitløg

3,5

Tomater

0,5

Bønner

0,4

Alger

Bio Beta-Caroten

9,0
pr. kapsel

Health News 2007

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012