Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kalktilskud kan forebygge knoglebrud

Kalktilskud forebygger knoglebrud hos ældre kvinder. Men mange tager ikke medicinen, som de skal, og den forebyggende effekt går dermed tabt. Det viser en australsk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Knogleskørhed og de knogle­brud, sygdommen forårsager, er et stort problem for især ældre kvinder. Kalktilskud er en af de mest almindelige måder at forebygge den afkalkningsproces på, som opstår efter klimakteriet hos kvinder, men det har været et omdiskuteret spørgsmål, hvor effektive kalktil­skud egentlig er.

I undersøgelsen indgik 1.460 kvinder over 70 år. Halvdelen fik gennem fem år 600 mg calcium­karbonat to gange dagligt, de øv­rige fik placebo. Forskerne registre­rede antallet af knoglebrud, samt i hvor høj grad kvinderne tog deres medicin. Målet var, at deltagerne skulle tage mere end 80 pct. af de­res kalktabletter.

Efter fem år viste resultaterne ingen forskel i effekt på dem, der fik kalktilskud, og dem, der fik pla­cebo. Men en nærmere granskning af data viste, at de dårlige resultater skyldtes, at kvinderne i stort omfang ikke tog deres medicin. Kun ca. 57 pct. af kvinderne, der havde fået kalktilskud, havde taget mere end 80 pct. af deres tabletter.

Når forskere så nærmere på denne gruppe, fandt de en tydelig knogle­brudsforebyggende effekt hos disse kvinder. I placebogruppen havde 15 pct. af deltagerne haft en eller an­den form for knoglebrud i løbet af de fem år. I den gruppe, der havde taget medicinen som foreskrevet, havde ca. 10 pct. haft brud.

Forskerne konkluderer, at fore­byggende behandling med kalktil­skud bør ske i samråd med læge for at maksimere compliance.

Kilde: Archives af Internal Medicine 2006

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012