Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Mælkesyrebakterier - indre vagtposter mod sygdomme

Mælkesyrebakterier findes i mange levnedsmidler som yogurt og ost og er også fysiologisk til stede i vores egen mave-tarmkanal, hvor de er ansvarlige for bakteriefloraens balance og forhindrer formeringen af skadelige bakteriestam­mer

Mælkesyrebakterier er mikroorganismer, der findes mange steder i naturen, og som har en række egenskaber, der har vist sig særdeles nyttige for mennesket. De er uerstattelige i forskellige gæringsprocesser og regulerer tarmens mikro­flora og er desuden i stand til at forebygge mod forskellige sygdomme.

På denne baggrund er det muligt at tale om disse bakterier, opdelt i tre store undergrupper. Der er de såkaldte levnedsmiddel-mælkesyrebakterier, andre udgør gruppen af industrielle mælkesyrebakterier og endelig er der de ”probiotiske mælkesyrebakterier”. Det er formentlig disse sidste, der er mest interessante for læseren, der ikke er hjemme i mikrobiologien. De probiotiske mælkesyrebak­terier fortjener faktisk en særlig opmærksomhed, fordi de bidrager til at op­retholde menneskets sundhed.

Man kan i denne forbindelse minde om bl.a. de følgende virkninger, der er afledte af deres specielle stofskifteaktivitet:

  • ned­brydningen af galdesyrer med kolesterolsænkende virkning,
  • neutralisering af sygdomsfremkaldende toksiner i tarmen,
  • nedbrydning af litrosamin,
  • forhin­dring af udbredelse af svulstceller,
  • aktivering af ikke-specifikke immunsy­stemer.

Galdesaltene og kolesterolets stofskifte er snævert knyttet til tarmens mikroflora.

Med hensyn til nedbrydningen af nitrosaminer, substanser med stærk kræftfremkaldende virkning, kan det være tilstrækkeligt at minde om, at mens en bestemt mikroflora i tarmen kan udvirke nitroseringen af aminerne, så karakteriseres en stor del af mikrofloraen i menneskets fordøjelseskanal af at være aktiv i nedbrydningsproces­sen af forskellige nitrosaminer. Blandt elementerne i denne mikroflora er mælke­syrebakterierne meget virksomme, og disse spiller derfor en meget betydelig rolle.

Ikke mindre afgørende er visse mælkesyrebakteriers evne til at neutralisere gift­stoffer i tarmen, produceret af patogene stammer af colibakterier, hvorved de kan bekæmpe diarré.

Til slut dette: infektioner med gramnegative bakterier hos personer med et svækket immunsystem udgør et vigtigt medicinsk problem. Forebyggelsen mod sådanne in­fektioner kan ske ved at kombinere kemoterapeutiske og antibiotiske midler med substanser, der er i stand til at øge personens forsvarsmekanismer. Nogle eksperi­mentelle arbejder peger på, at komponenter af mælkesyrebakterierne er virksomme med hensyn til at aktivere mikrofager, og at lipoteicoinsyren styrken modstands­kraften mod Pseudomonas-infektioner.

I betragtning af det her kort anførte bliver det et fundamentalt mål for vores forsk­ning at fremstille næringsmidler af et højt ernæringsmæssigt niveau med gode kommercielle muligheder og med klart definerede organoleptiske og probiotiske egen­skaber, dvs. rige på mælkesyrebakterier med særlige karakteristika og i stand til at udbrede sig i fordøjelseskanalen for derved at bidrage til at bevare organis­mens sundhed. Dette mål kan lettest nås med genmanipulation, der sigter på en ændring af de genetiske arveanlæg, således at de bedre tilpasses vores behov.

I dag råder vi over teknikker, der tillader os at overføre gener også til varmetole­rante mælkesyrebakterier, hvorved området for den probiotiske anvendelse bliver endnu mere omfattende, og jo større det bliver, des større bliver følgelig ud­valget af de næringsmidler, der kan bidrage til at bevare menneskets sundhed.

NB.: Den meget populære vegetabilske mælkesyrebakteriedrik BROTTRUNK med ti forskellige, tarmsunde bakterier er netop udviklet for at opretholde sundheden ved at modgå toksiner i tarmen samt aflaste stofskiftet.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012