Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lecithin og forskellige sygdomme

Lecithin bliver mere og mere efterspurgt. For blot nogle få år siden var det et ukendt ord for almin­delige mennesker - og ja, egentlig osse for læger og sygeplejersker.

Lecithin er et biprodukt fra sojaolie, der fremkommer, når denne raffineres til industrielle formål. Sojaolien indeholder 2,5% lecithin (til sammenligning kan nævnes, at der er 2% lecithin i ægge­blommer).

På grund af øget indtagelse af dyrisk fedt, bl.a. smør, er antallet af sygdomme i Vesten steget. Et af de bedste stoffer til at regulere fedtoptagelsen er lecithin, fordi det opløser fedtkuglerne og forhin­drer propper i at dannes. Fosfolipiderne holder galden flydende.

Lecithin er makker med kolesterol og forhindrer åreforkalkning. Fotografier af leveren hos dyr, som ikke har fået cholin, viser, at den er fuld af fedtkugler. Tilsætter man cholin til foderet, forsvinder kuglerne. En spiseskefuld lecithin indeholder 250 mg cholin.

Knoglemarven, hvor de røde blodlegemer produceres, kan indeholde helt op til 41,4% lecithin. I England har man fundet frem til, at de røde blodlegemer har en tynd skal af lecithin, der forhindrer dem i at blive påvirket af enzymerne i blodet. Et 16 måneder gammelt barn kan have helt op til 25% lecithin i rygmarven.

Lecithin findes i alle kroppens celler. Den faste substans i nerveforbindelserne indeholder 28% leci­thin, mens indholdet ligger på 67% i de såkaldte myelinskeder.

Obduktion af mennesker, som har lidt af multipel sclerose, har vist, at disse patienter havde et lavt indhold af lecithin i hjerne og myelinskeder. Desuden var lecithinet i myelinskederne unormalt i og med, at det indeholdt mættede fedtsyrer frem for lecithin.

Myastenia gravis
Myastenia gravis, som betyder alvorligt tab af muskelstyrke, opstår, når kroppens produktion af acetylcholin, som giver nerveimpulser til musklerne, er nedsat. Har man for lidt cholin i kroppen, vil der blive produceret for lidt acetylcholin.

Lecithin i kapselform kan ikke anbefales, da der skal omkring 100 kapsler til for at give 50 g leci­thin. Det burde faktisk være ulovligt at sælge lecithin-kapsler i helsekostforretninger.

Granuleret lecithin er bedst. Flydende lecithin er billigere, men det er svært at anvende, fordi det klæber som lim inde i munden.

Den, der har forsket mest i lecithin, må være dr. Lester Morrison, der i 25 år har fungeret som læge, mens han samtidig har beskæftiget sig med ernæringsforskning. Ifølge Morrison kan forkalkede årer ”renses” med lecithin, cholin, inositol og andre kosttilskud.

Edward Hewitt var blot en stor knægt, da lecithin blev opdaget i Tyskland i slutningen af 1890’erne. En læge, som samtidig virkede som forsker, havde opdaget stoffet, og nu var de i hans hjem for at forske videre i stoffet.

Psoriasispatienter helbredes med lecithin
Men hjælpen er ofte nærmere, end man vover at tro på. Jakobstads Psoriasisforening opstod, da Er­hard J. Alm, født i Kronoby og bosat i Toronto i Canada, trådte frem på scenen og tilbød medicinsk hjælp mod den meget ubehagelige hudsygdom, som stort set ingen læger i Finland havde ønsket at give sig i kast med.

Ifølge Erhard Alm er lecithin i stand til at bekæmpe psoriasis, som han mener opstår på grund af forkert udnyttelse af fedtstoffer i kroppen. Mennesker, der lider af denne sygdom, har som oftest et unormalt højt kolesterolindhold i blod og hud. Hvis kolesteroltallet kan nedbringes til et normalt ni­veau, forsvinder psoriasisen, mener Alm, som bygger sine teorier på et forsøg, som blev foretaget og beskrevet af P. Gross i New York.

Gross gav 254 psoriasispatienter otte spiseskefulde lecithin. Efter en uge havde ingen haft nye ud­brud, og selv blandt de hårdest angrebne patienter var en stor procentdel helt fri for psoriasis i løbet af mindre end fem måneder.

Erhard Alm mener, at tre spiseskefulde granuleret lecithin pr. dag er nok. Men også en denne dosis kan være svær at administrere, da lecithin er vanskeligt tilgængeligt i store mængder.

Lecithin ved både galdeproblemer og psoriasis
Meri Joutsimäki fra Jakobstad ville gerne undgå en operation for problemer med galdeblæren, fordi en af hendes gode bekendte, som var læge, havde fortalt hende, at en sådan operation ikke altid var løsningen på galdeblæreproblemer. Hvis det f.eks. drejer sig om sten i galdegangene, så hjælper operationen ikke.

Røntgenbilleder viste, at det var tilfældet for Meri, så der var ikke andet for hende at gøre end at re­gulere kosten og forsøge at undgå de madvarer, som gav flest problemer. Men til sidst var det stort set alle former for fødevarer, som gav ubehag og alvorlige anfald - så alvorlige, at hun indimellem vred sig af smerte i flere timer.

Til sidst kunne hendes mand ikke længere holde ud til at se sin kone lide, så han kørte hende på ho­spitalet. Meris galdeblære var på dette tidspunkt så betændt, at hun ikke kunne opereres, så opera­tionen blev udskudt gang på gang.

Men Meri havde slet ikke behov for en operation. Hun er en af de heldige, der er sluppet for at kom­me under lægens kniv ved hjælp af så enkelt et middel som lecithin - og hun er måske den første i Finland.

Mens Meri ventede på at blive opereret, faldt hun over en brochure om nogle forsøg, der var fore­ta­get ved Ohio State University. Ved disse forsøg havde man ved hjælp af kommercielt fremstillet le­cithin holdt galden flydende.

Så Meri begyndte at tage to spiseskefulde lecithin dagligt. Og nu har hun det godt og kan spise, hvad hun vil.

Lecithin er populært i Jakobstad og omegn. Ifølge Meris mand spiser familien mere lecithin end havregryn. Familiens medlemmer spiser stoffet det mod galdeproblemer, sukkersyge, forhøjet blodtryk og psoriasis.

Den lille galdeblære kan afstedkomme mange dårligdomme - og sygdommen kan ramme både høj og lav. F.eks. så den amerikanske præsident Lyndon Johnson ud, som om han var blevet 10 år ældre efter sin galdeblæreoperation. General Adams blev næsten tvunget til at forlade sin post som øverst­kommanderende i Sydvietnam, da det ikke lykkedes lægerne at få hans galde til at flyde normalt efter en operation.

Nogen burde fortælle lægerne, at det er bevist - både videnskabeligt og i praksis - at lecithin er bedre mod galdebesvær end kniven.

Helbredt for psoriasis
Jeg mødte Johanson, da han kom for at købe lecithin. Han havde gået med krykker den mere end én km lange vej fra Skutnäs til Perelö. Jeg spekulerede over, hvad sammenhængen mellem lecithin, dårlig ryg og krykker kunne være. Han forklarede, at lecithinet var til hans kone, skønt han også selv anvendte det.

Skæbnen havde ramte den unge Johanson-familie hårdt. Han havde haft dårlig ryg og var blevet opereret, men operationen var delvis mislykkedes. Hans 32-årige kone havde haft psoriasis i 13 år. Nogle måneder tidligere var sygdommen kulmineret. Hun havde anfald over hele kroppen, selv i ansigtet.

Ann-Lis Johanson bar i det hele taget en stor byrde på sine skuldre - med en invalid familieforsøger og seks børn, hvoraf den ældste endnu ikke var fyldt syv år (der var et tvillingepar i flokken). Den foregående vinter kom så dråben, der fik bægeret til at flyde over og gjorde, at hendes sygdom brød ud i fuld styrke: Hele børneflokken fik skarlagensfeber på samme tid.

Ann-Lis var ikke medlem af Psoriasisforeningen i Jakobstad, men hun havde hørt om lecithinets virkning mod psoriasis. Hun begyndte at tage lecithin - to spiseskefulde om dagen. Fire måneder efter, at sygdommen var kulmineret, havde Ann-Lis ikke mere tegn på udslæt, og hendes hud var fuldstændigt helet op. At en så lille mængde som to spiseskefulde kunne have så fantastisk hurtig en virkning, kan muligvis forklares med, at hun samtidig drak gulerodssaft.

Fremtiden ser lysere ud
Ann-Lis Johanson kan nu se en meget lysere fremtid i møde. Hun ved, at der findes noget, der kan helbrede hende. En af redaktørerne ved den lokale avis skriver i en leder, at han nu også er fri for den sygdom, som lægerne regner for uhelbredelig. Mange andre kan stemme i, og der er vel ca. 20 personer bare i Jakobstad, som er blevet, om ikke fuldstændigt, så delvist helbredt.

Det var på grund af noget, jeg læste om i Jakobstads Tidning, at der blev oprettet en forening for psoriasis-patienter. For mig var psoriasis et nyt ord. Fra en lærebog fandt jeg ud af, at lægeviden­skaben ikke vidste noget om, hvordan man helbreder denne sygdom.

Helselitteraturen vidste dog, at der fandtes hjælp, og bevis fik man fra et videnskabeligt forsøg fore­taget ved Columbia University i New York. Ved forsøget, som omfattede 155 patienter, blev 23 fuldstændigt helbredt og var efter tre års forløb stadig symptomfri. 22% fik ingen hjælp, men resten af patienterne opnåede en vis lindring. Ud over lecithin gav man i dette forsøg patienterne vitami­nerne A, D, B1, B2, B5 og B6, men dr. Gross og dr. Kesten mener, at det var lecithinet, der havde den største virkning.

Ved  Cornell University har dr. Roe helbredt sygdommen udelukkende ved hjælp af kosten.

Tænk, hvis Ann-Lis Johansen havde været tvunget til at lide af sin sygdom livet igennem - lægerne hævder jo, at der ikke findes nogen kur. Kunne en kvinde have fået en sværere dom? Man kunne næsten sammenligne med en fængselsstraf: Udslæt over hele kroppen, frygtelig kløe dag og nat - og så kan udslættet tilmed brede sig til ansigtet. Efter hvilken målestok kan man vurdere, hvor svært det er, når ens udseende bliver påvirket af sygdom?

Hvis Ann-Lis havde boet i Vasa eller Åbo, kunne det have været hendes livstidsdom. Det var et rent lykketræf, at man i Jakobstad kendte til resultaterne af forskningsforsøgene med lecithin og psoriasis ved Columbia University. Og dermed blev Jakobstad det første sted i Finland, hvor granuleret lecithin kunne fås til en rimelig pris, som det også kan i Danmark.

Der findes tusindvis af mennesker i Finland, som lider unødigt af den uhyggelige psoriasis. Hvor længe skal helbredets vogtere fortsat slippe for straf, når de forsømmer deres pligt?

Tænk, hvis forsømmelse var en strafbar handling - f.eks. at fru Johanson hele sit liv havde været nødt til at bære på åget fra en ubehagelig sygdom, selvom den havde vist sig at kunne helbredes. Så ville de fleste læger for længe siden være gået konkurs.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012