Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin-mangel sat i forbindelse med kræft­risikoen

D-vitamin-mangel giver en øget risiko for kræft, sagde forskere til deltagerne på årsmødet i American Association for Cancer Research på baggrund af resultater fra et klinisk forsøg, der skulle påvise en gavnlig ind­virkning af store doser D-vitamin til personer med stor risiko for lungekræft.

Forbindelsen mellem D-vitamin-indtag og kræftbeskyttelse stammer helt tilbage fra 1940’erne, hvor Frank Apperly påviste en sammenhæng mellem breddegrad og antal kræftdødsfald og på den bag­grund antydede, at sollyset gav ”en relativ immunitet over for kræftsygdomme”.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Begrebet ”D-vitamin” dækker over to biologisk inaktive forløbere: D3 (cholecalciferol) og D2 (er­gocalciferol). Førstnævnte, der produceres i huden ved UVB-bestråling (290-320 nm) menes at væ­re den biologisk mest aktive. Sidstnævnte udvindes af planter og kommer ind i kroppen via kosten.

Både D3 og D2 hydoxyleres i leveren og nyrerne, så de danner 25-hydoxyvitamin D (25(OH)D), den ikke-aktive ’lagringsform’ og 1,25-dihydoxyvitamin D (1,25(OH)2D), den biologisk aktive form, som kontrolleres nøje af kroppen.

Donald L. Trump, direktør for Roswell Park Cancer Institute, fortalte ved årsmødet i American Association for Cancer Research, at omfattende epidemiologiske data tyder på en sammenhæng mellem et lavt blodindhold af D-vitamin og en øget risiko for en række forskellige kræftformer.

Ifølge Trump er der ikke foretaget storstilede, prospektive forsøg for at teste hypotesen om, at ag­gressive D-vitamin-tilskud kan påvirke kræftrisikoen, og Roswell Park Cancer Institue har fornylig igangsat et klinisk forsøg med store doser D3-vitamin til personer med stor risiko for lungekræft.

”Målet med dette forsøg er at beskrive de biologiske virkninger af 1,25(OH)2D hos højrisiko-patienter”, sagde Trump. Præ-kliniske forsøg - både in vitro og in vivo - har ifølge Trump vist, at store doser 1,25(OH)2D bremser både formeringen og differentieringen af kræftceller på alle de svulstmodeller, der er D-vitamin-følsomme.

”Mens prækliniske data og begrænsede kliniske data tyder meget på, at 1,25(OH)2D … spiller en rolle i undertrykkelsen af allerede opstået kræftsygdom, så er der mange ubesvarede spørgsmål omkring optimal dosis, behandlingsfrekvens og sammensætning af 1,25(OH)2D”, siger Trump.

Krav om forøgelse af D-vitamin-indtaget bliver mere og mere fremherskende. Fornylig bad 15 eks­perter fra universiteter, forskningsinstitutter og universitetshospitaler verden over myndighederne om at ”opprioritere revurderingen” af de anbefalede dagsdoser af D-vitamin, fordi de nuværende retningslinier er forældede og udsætter befolkningen for risikoen for en reel mangelsituation (The American Journal of Clinical Nutrition, bind 85, s. 860-868).

En ny gennemgang af de foreliggende forskningsresultater viste, at den øvre grænse for oral D3-vitaminindtagelse bør øges til det femdobbelte – fra de nuværende 2.000 I.E. i Europa og USA (svarer til 50 mikrogram) til 10.000 I.E. (250 mikrogram pr. dag).

Kilde:
Trump, D.L., Fakih, M. Chung, 
I. og Johnson, C.S.: Vitamin D: Sunshine, Diet and Supplement – Cancer Prevention and Therapy. Sammendrag til brug for Årsmødet i American Association for Cancer Research, 16. april 2007.

Health News 2007

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012