Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Magnesium – fokus på et næringsstof

Væk med de månedlige humørsvingninger – og hold tænderne skinnende hvide med dette fantastiske mineral!

Ifølge nye tal fra sundhedsmyndighederne får ¾ af alle kvinder i Storbritannien ikke tilstrækkeligt magnesium i kosten. Hvis du er en af dem, så kan det godt være, at du vil sætte dit forbrug i vejret, når du har læst denne artikel.  

Magnesium er et livsnødvendigt mineral. Menneskekroppen indeholder ca. 25 g, hvoraf ca. 60% findes i vores knogler, mens resten er i hjertet, musklerne, leveren, nyrerne og blodet. I tæt samar­bejde med kollega-mineralet kalk spiller magnesium en vigtig rolle i opbygningen af knogler og tænder. Desuden sætter det musklerne i stand til at fungere optimalt, det får blodet til at størkne, og det medvirker til at regulere blodtrykket.

Vi har også brug for det til at danne protein og til delingen af vores celler – og til produktionen af over 300 enzymer, som er ansvarlige for en enorm mængde forskellige kropsfunktioner. Så alt i alt kan man godt kalde magnesium for et multitalent.

Din knogletæthed hænger sammen med mængden af magnesium i din kost. Hvis magnesium­indhol­det i dit blod ikke er højt nok, trækker kroppen mineralet ud af knoglerne i stedet for, og dette kan medvirke til at svække dem og føre til f.eks. osteoporose (knogleskørhed).

Knogletætheden opbygges i overvejende grad i barndommen og teenage-årene, så det er meget vig­tigt, at børn og unge spiser en magnesiumholdig kost. I et et-årigt forsøg ved Yale University School of Medicine gav man 300 mg magnesium-tilskud til 8-14 år gamle piger, som tidligere havde fået for lidt af mineralet. Ved slutningen af forsøgsperioden havde alle pigerne øget knogle­tæthed.

Men uanset hvilken alder du har, kan du styrke dine knogler ved at øge din indtagelse af magne­sium. Forsøg blandt ældre foretaget af University of Tennessee har vist, at knogletætheden øges, når forsøgspersonerne øger deres magnesiumindtagelse.

Og hvis du er en af dem, der er nødt til at gå til tandlægen lidt oftere, end du egentlig bryder dig om, så kan det også være en god ide at overveje at indtage mere magnesium, for mineralet kan forebyg­ge huller i tænderne ved at holde på tændernes emaljebevarende kalk.

Kan du ikke få nok?
Hvis du ikke opfylder din magnesiumkvote, er du måske en af dem, der lider af de frygtede måned­lige humørsvingninger og andre symptomer i forbindelse med menstruation. Nogle PMS-ofre har vist sig at have et lavt indhold af magnesium i blodet, viser tal fra National Association for Premenstrual Syndrome. Så et tilskud af magnesium kan være en hjælp for nogle kvinder.

Der findes desuden en del patientberetninger, der fortæller, at en god portion magnesium giver en god søvn – måske fordi mangel på mineralet menes at kunne ændre den elektriske aktivitet i hjernen under søvnen, således at man ofte vågner.

Magnesiummangel er ikke farligt på kort sigt, men lider man af kronisk magnesiummangel, kan det give sig udslag i kroniske sygdomme som diabetes type 2. En tysk undersøgelse af 25.000 europæ­ere har vist, at de, der indtog mest magnesium via kosten, havde en lavere risiko for at udvikle den­ne form for diabetes. Dette kan skyldes, at magnesiummangel fører til insulinresistens, som er et hyppigt tegn på denne sygdom.

Andre undersøgelser tyder på, at magnesium har en beskyttende indvirkning på hjertesygdom og hjerneblødning – muligvis på grund af den rolle, mineralet spiller ved at holde arterierne udspilede og hjertet i stand til at trække sig sammen på den rigtige måde. Svenske forskere har påvist et lavere antal dødsfald som følge af hjerteanfald i områder, hvor vandet er hårdt og dermed mere magne­siumholdigt.

Kvinder har behov for 270 mg magnesium og mænd 300 mg om dagen, og det er let at få dækket dette behov. Hvis du bor i et område med hårdt vand, får du automatisk 100 mg magnesium, hvis du blot sørger for at drikke de anbefalede 2 liter vand pr. dag.

De ti vigtigste fødevarekilder

25 g paranødder

102 mg

2 l vand (hårdt vand)

100 mg

25 g cashew-nødder eller mandler

67 mg

100 g tofu

60 mg

Mellemstor bagt kartoffel

57 mg

100 g rå babyspinat

54 mg

100 g rejer

47 mg

Lille dåse sardiner i olie

46 mg

2 havrekager

40 mg

50 g tørrede figner

40 mg


Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012