Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hjernesvulster af aspartam

I de seneste to årtier er antallet af hjernesvulster steget i de industrialiserede lande. Ved analyse af data fra det amerikanske National Cancer Institute fra 1975-1993 fandt Olney og hans kolleger fra St. Louis, Minnesota, ud af, at stigningen sker i to faser: Den første, moderate top i stigningen kan sandsynligvis tilskrives forbedrede diagnosestatistikker. Den anden top er ikke blot tydeligere, de beskrevne svulster er også mere ondartede (der er bl.a. flere gliobastomer), så der må være tale om andre udløsende faktorer.

Forskerne angiver aspartam som mulig årsag – af tre grunde:

1.
Allerede i 1980 viste et forsøg et langt højere antal hjernesvulster blandt rotter, der fik aspartam, i forhold til de rotter, der ikke fik aspartam (ingen svulster overhovedet). Men på grund af perso­naleændringer hos de amerikanske myndigheder (FDA) blev disse resultater ikke efterprøvet.

2. Nyere forsøg tyder på, at aspartam har mutagene egenskaber.

3. Aspartam blev tilladt få år før den tydelige stigning i antallet af svulster i USA (1984-1987). I lyset af, at der verden over indtages store mængder levnedsmidler, der er sødet med aspartam, kræver forfatterne til forsøgsrapporten, at man undersøger stoffets kræftfremkaldende egenska­ber igen – og bedre. Kilde:

Olney, JW et al. Increasing brain tumor rates: Is there a link to Aspartame? Journal of Neuropatho­logy and Experimental Neurology 1996/55/s. 1115-1123.

Læs også:

BirkeSød - sødemidlet, der kan bekæmpe karies
BirkeSød og atleter
BirkeSød sukker er kaloriefattig og passer på tænderne
BirkeSød: atleternes nye energikilde?
BirkeSød - det søde og sundere alternativ
BirkeSød sætter Karius og Baktus i sultestrejke
BirkeSød giver bedre mundhygiejne - og slanker
BirkeSød xylitol – et sikkert sødemiddel
Tyggegummi mod huller i tænderne

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012