Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B2-vitamin øger folsyres beskyttende indvirkning på kræft i tyk- og endetarmen

Et nyt forsøg fra Storbritannien og Irland viser, at tilskud med B2-vitamin (riboflavin) måske kan øge den beskyttende indvirkning, folsyre har på kræft i tyk- og endetar­men hos personer med polypper i tyktarmen. 

Samtidig indgivelse af de to B-vitaminer folsyre og riboflavin øgede kroppens reak­tion på en lav dosis folsyre i dette dobbelt-blind, randomiserede og placebo-kontrollerede inter­ven­tionsforsøg (FAB2-forsøget), der omfattede 98 raske personer og 106 patienter med polypper i tyk- og endetarmen. 

Super B2-vitamin
- når specialvitamin skal være virksomt og prisgunstigt

Men forsøgsrapporten, som er offentliggjort i det medicinske tidsskrift Cancer Epidemiology, Bio­markers & Prevention, viser, at kombinationen af de to tilskud ikke giver en øget folsyrestatus hos raske personer – og dermed tyder alt på, at den sundhedsfremmende virkning kun optræder blandt patienter med polypper i tyk- og endetarmen. 

Disse polypper er små og som oftest godartede udvækster, som findes hos ca. 30% af alle midal­drende og ældre personer. De fleste polypper udvikler sig ikke til kræft, men risikoen for kræft øges, når de optræder i kroppen. 

Men emnet folsyre og kræft i tyk- og endetarmen er kontroversielt, fordi nogle forsøg viser, at B-vitamin rent faktisk kan øge risikoen for sygdommen, mens andre har vist, at folsyre har en beskyt­tende indvirkning mod denne kræftform.  

I dette nye forsøg undersøgte man ikke risikoniveauet, men fokuserede udelukkende på at måle for­øgelsen af visse biologiske markører som resultat af forskellige tilskudsprogrammer. Forskerne fra University of Sheffield, Newcastle University, North Tyneside General Hospital og University College i Dublin randomiserede forsøgsdeltagerne, så de i 6-8 uger fik enten daglige til­skud af folsyre alene (400 eller 1.200 mikrogram), folsyre (400 mikrogram) plus riboflavin (5 mg) eller placebo. 

Forskerne tog blodprøver og tyktarmsbiopsier for at måle bio-markørerne for folsyre- og riboflavin-status. 

Forsøgsrapportens hovedforfatter, Hilary Powers, skriver, at tilskud med folsyre alene gav en signi­fikant, dosisafhængig forøgelse i mængden af 5-metyltetrahydrofolat (MTHF) – den reducerede form for folsyre – i tyktarmens slimhinde. MTHF-niveauet blev desuden forøget i de røde blodle­gemer og i plasma, fortæller dr. Powers. 

Samtidig indgivelse af riboflavin forøgede reaktionen over for en lav dosis folsyre i personer med polypper – men ikke hos raske kontrolpersoner. Man iagttog ingen forskel med hensyn tilMTHF-koncentrationen hos raske og patienter, tilføjer hun. 

I slimhindelaget var der en positiv sammenhæng mellem folsyre-reaktionens størrelse og forøgelsen i plasma-indholdet af 5-metyl tetrahydrofolat, men der var ingen forskelle mellem den raske kontrolgruppe og patienterne. 

”Koncentrationen af folsyre i tyktarmens slimhinde ændres ved tilskud af stoffet – i et omfang, der kan sammenlignes med det, man ser for plasma. Der er dog noget, der tyder på, at der er en øvre grænse”, skriver Powers. 

Disse data er endnu et bidrag til den voksende mængde af videnskabelige resultater, der påviser en forbindelse mellem indtagelse af B-vitamin og en reduceret risiko for visse kræftformer, bl.a. B6-vitamin og kræft i tyk- og endetarmen, folsyre og brystkræft og folsyre, B6- og B12-vitamin og kræft i bugspytkirtlen. 

Folsyre findes i fødevarer som grønne bladgrønsager, kikærter og linser, og en overvældende mængde beviser har sat folsyremangel i starten af graviditeten i forbindelse med en øget risiko for neuralrørsdefekter – oftest spina bifida og anencefali – hos spædbørn. 

Total B-Complex
- når specialvitamin skal være virksomt og prisgunstigt

Kilder:
H.J. Powers, M.H. Hill, M. Welfare, A. Spiers, W. Bal, J. Russell, Y. Duckworth, E. Gibney, E.A. Williams og J.C. Mathers. Responses of Biomarkers of Folate and Riboflavin Status to Folate and Riboflavin Supplementation in Healthy and Colorectal Polyp Patients (The FAB2 Study). Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, bind 16, nr. 10, s. 2128-2135.
J. Nutr. bind 137, s. 1808-1814
Am. J. Clin. Nutr., bind 86, s. 434-443
Cancer Research, bind 67, udgave 11 

Health News 2008 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012