Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Maxi Chrom - hvem har brug for dét?

Taler du derimod med en ernæringsterapeut, så får du et helt andet billede – af et essentielt sporstof, som vi kun skal have i meget små mængder, men som er svært at få via den kost, vi spiser i den vestlige verden.

Nævn ordet ’chrom’, og de fleste vil gå ud fra som givet, at du mener det skinnende sølvagtige metal, der bruges til kofangere, vandhaner og dør­håndtag.

I USA ligger den anbefalede dagsdosis på mellem 50 og 200 mikrogram, men forsøg viser, at kost­indholdet for 90%’s vedkommende ligger langt under denne grænse. Sandsynligvis vil tallene vise en lignende mangel i Europa. Og det er vores moderne kostvaner, der har skylden.

Stivelsesholdige, overraffinerede og sukkerholdige fødevarer sænker ikke blot chromindtagelsen, men øger også behovet for chrom fra kosten. Det skyldes, at en af sporstoffets funktioner er at regu­lere kroppens blodsukkerniveau – og dét er en meget fin balance. Og hvad mere er: Man har opda­get, at kropsindholdet af chrom hos vesterlændinge falder med alderen, mens man i Østen, hvor man spiser flere uforarbejdede fødevarer, ikke ser den samme tendens.

Chrom findes i to former, uorganisk og organisk, hvor sidstnævnte optages 10 gange så hurtigt som førstnævnte. Den bedste og mest tilgængelige fødevarekilde er ølgær – hvor man dog skal indtage mindst 6 tabletter to gange dagligt – og melasse fra sukkerroer. Som kosttilskud er organisk, triva­lent chrom bedst, specielt hvis formen også indeholder picolinsyre, som fremmer optagelsen.

I USA har man gennemført adskillige kliniske forsøg med chrompicolinat. Ved Mercy Hospital i San Diego i Californien har lægerne Evans og Press undersøgt flere aspekter af stoffets virkning. En rapport, der blev præsenteret ved American Societies for Experimental Biology, fremhævede spor­stoffets indvirkning på blodets kolesterolniveau. Patienter, der fik kosttilskuddet, havde en signifi­kant reduktion i det samlede kolesterolniveau og en reduktion på 10,5% i det ’dårlige’ LDL-kole­sterol i løbet af en seksugers periode.

Evans og Press gennemførte desuden kliniske forsøg, der viste, at kombinationen af chrom og pico­linsyre har en gavnlig indvirkning på den måde, hvorpå kroppen håndterer blodsukkeret, og blan­dingen spiller dermed en vital rolle i omsætningen af såvel sukker som protein og fedt. Ved Human Nutrition Laboratory i Beltsville, Maryland har forskere i glucose-tolerance-faktoren (GTF) slået fast, at GTF faktisk er et organisk chromstof. Molekylets kerne har vist sig at være trivalent chrom. AGTF opretholder sammen med hormonet insulin balancen mellem for højt og for lavt blodsukker.

Endelig skal det nævnes, at chrom kan være til stor nytte for sportsfolk. Undersøgelser foretaget af dr. Muriel Gilman ved Bemidji State University i Minnesota har vist, at atleter, som tog et tilskud af 200 mikrogram chrompicolinat dagligt, udviste et 22% tab af kropsfedt med en tilsvarende forøgelse i muskelvæv. Desuden kunne man generelt notere et vægttab blandt atleterne. Dr. Gilman konklude­rede, at en tilstrækkelig kosttilførsel af chrom forbedrer den naturlige anaboliske virkning af insulin.

Læs også:
Chrom - et mineral fra ungdommens kilde
Maxi Chrom
Chrom - det ligger i doseringen
Krommangel har indflydelse på hjertesygdomme og risikoen for diabetes
Kostvejledning forbedrer triatleters præstationsevne
Chrompicolinat er ikke skadeligt, viser ny undersøgelse
Chromholdig plantemedicin

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012