Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

K-vitamin viser potentiale mod rynker

Forskning tyder på, at K-vitamin spiller en rolle, når det gælder om at bevare hudens elasticitet, og stoffet kan måske medvirke til at beskytte huden mod aldring og udvikling af rynker

Nye forsøg har vist, at der er en forbindelse mellem K-vitamin og hudens elasticitet hos patienter, der lider af pseudoxanthoma elasticum (PXE), en arvelig sygdom, der medfører en stærkt rynket hud i ansigtet og på kroppen.

Man ved dog ikke, om der er en forbindelse mellem K-vitamin og de rynker, raske mennesker får, men nye forsøg viser, at vitaminet til en vis grad spiller en rolle for hudens elasticitet.  

Resultaterne er endnu et bidrag til den stadigt voksende mængde af forskning, der påviser virknin­gen af at spise den rigtige kost og tage kosttilskud på hudens udseende og beskaffenhed - og er der­med med til at underbygge udsagnet om, at skønhed kommer indefra.

Det store tab af elasticitet skyldes kalcificering af de elastiske fibre. Høje koncentrationer af kalk og fosfat i det ekstracellulære rum vil føre til forkalkning, hvis ikke denne hæmmes af protein-familier.

Det nye forsøg blev offentliggjort online på Laboratory Investigation, og det viser, at Matrix y-car­boxyglutaminsyreprotein (MGP) medvirker til at hæmme forkalkningen hos PXE-patienter. Men proteinet skal aktiveres af et enzym, der er afhængigt af K-vitamin.

Desuden har tidligere forsøg vist, at personer, der ikke kan omsætte K-vitamin, også udviser symp­tomer på PXE, hvilket dermed bekræfter vitaminets virkning på de rynker, der ses hos patienterne.

”Endnu ved vi ikke, om der er en forbindelse mellem K-vitamin og hudens elastin hos personer, der ikke lider af PXE”, siger Leon Schurgers fra University of Maastricht til NutraIngredients.com’s søster-website, CosmeticsDesign. Schurgers er medforfatter til forsøgsrapporten.

Men det faktum, at resultaterne har vist en tæt forbindelse mellem K-vitamin og PXE, får Schurgers til at fremsætte en teori om, at vitaminet måske kan sættes i forbindelse med rynker og tab af elastin hos aldrende personer i raske befolkningsgrupper.

”Det er ofte lettere at undersøge sygdomsformen for at vise proteinets funktion, eftersom forskelle­ne i raske befolkningsgrupper er for små”, forklarer Schurgers. Man kender heller ikke virkningen af K-vitamintilskud på huden hos raske personer, men Schurgers regner med, at sådanne resultater vil have stor interesse for kosttilskudsindustrien.

Kilde:
Matrix Gla protein is involved in elastic fiber calcification in the cermis of pseudoxanthoma elasticum patients. Laboratory Investigation, 2007 doi: 10.1038/labinvest.3700667. 

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012