Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sojaisoflavoner kan måske reducere spædbørnsdødeligheden

Ifølge et nyt forsøg kan et sojaisoflavon, som anvendes i modermælkserstat­ninger med soja, mindske diarré blandt spædbørn og dermed medvirke til at redde liv i udviklingslandene.

Forskere ved University of Illinois at Urbana-Champaign (UIUC) har påvist, at sojaisoflavonet ge­nistin måske er i stand til at reducere et spædbarns modtagelighed over for rotavirus-infektioner med helt op til 74%.

I forsøget, som blev offentliggjort i september-udgaven af det medicinske tids­skrift Journal of Nutrition, udsatte man dyrkede celler for rotavirus både med og uden tilstedeværelse af sojaisofla­voner.

Ifølge forskerteamet kan disse resultater sætte sojaisoflavoner på dagsordenen som et potentielt al­ternativ til dyre rotavirus-vacciner, som er utilgængelige for fattige familier.

”Det er en spændende tanke, at isoflavonerne i soja-modermælkserstatninger kan være et økono­misk attraktivt ernæringsalternativ til reduktion af antallet og omfanget af rotavirus-infektioner, specielt hos de børn i udviklingslandene, som har den største risiko”, lyder det fra Sharon Dono­van, som er professor i ernæring ved UIUC.

Alene i 2004 vurderer Verdenssundhedsoranisationen (WHO), at ca. 527.000 dødsfald blandt børn verden over skyldes rotavirus-infektion. Disse dødsfald udgjorde ca. 5% af alle dødfald blandt børn verden over.

”Rotavirus er den primære årsag til diarré hos spædbørn, og stort set alle børn rammes på et tids­punkt, inden de fylder fem år”, siger Donovan. ”I USA fører det primært til væsketab, lægebesøg, forældre, der må blive hjemme fra arbejde på grund af syge børn”.

Sojaisoflavoner er biologisk aktive sojastoffer, som menes at have sundhedsfremmende egenskaber, der går i retning af at lette de symptomer, der optræder i forbindelse med overgangsalderen, øge tætheden i knogle vævet og reducere kolesteroltallet.

Genistin er det primære isoflavonstof i soja.

Soja som ingrediens har allerede fået en del reklame i form af en godkendelse fra de amerikanske sundhedsmyndigheder til markedsføring produktet som et sundhedsfremmende middel til reduktion af risikoen for hjertesygdom:

”En kost, der kun indeholder ringe mængder fedt og kolesterol og omfatter 25 g sojaprotein pr. dag kan reducere risikoen for hjertesygdom. Én portion (navnet på fødevaren) giver _____ g sojapro­tein”.

Som en del af UIUC-forsøget, som blev gennemført af lægekandidat Aline Andres, blev forskellige former for sojaisoflavoner testet individuelt og samlet i den blandingsform, som anvendes i moder­mælkserstatning.

”Både genistin og blandingsproduktet reducerede i signifikant grad rotavirus’ smitteevne med 33 til 74%”, skriver Donovan. ”Men hvis genistin blev fjernet fra blandingsproduktet, forsvandt denne virkning mod rotavirus – og alt tyder dermed på, at det er genistin, der er det aktive stof, når det gælder om at nedsætte smitteevnen”.

I løbet af forsøget, som blev finansieret af det amerikanske landbrugsministerium og Illinois Soy­bean Association, begyndte den hæmmende indvirkning på rotavirus ved den sojaisoflavon-koncen­tration, der findes i modermælkserstatninger med soja – og derefter udlignede den sig. Ifølge for­skerne tyder dette på, at sojaisoflavoner er effektive ved en bestemt dosis, og ved doser større end denne op­når man ikke en større effekt.

”Derefter udsatte vi cellerne for forskellige koncentrationer af rotavirus”, siger Donovan. ”Hvis et spædbarn får en alvorlig infektion eller bliver udsat for en stor mængde rotavirus, ville vi gerne vide, om isoflavonerne stadig var lige effektive”.

De involverede forskere planlægger nu at tage et skridt nærmere på mennesker ved at udfø­re forsøg på for tidligt fødte smågrise.

”Vi vil gerne vide, om vi opnår samme resultater, når vi arbejder med nyfødte dyr”, lyder det fra Donovan. 

07/082007

Kilde:
Andres, Aline et al. Isoflavones at concentrations present in soy infant formula inhibit rotavirus infection in vitro. Journal of Nutrition, 2007 137: 2068-2073. 

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012