Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Overmedicinering – Tamoxifen i unødigt store doser

Af Birgitte West

De doser tamoxifen, der siden 1973 er blevet givet til brystkræftpatienter, bygger på et skøn. Italienske forskere har lavet en undersøgelse, der tyder på, at en dosis på 1/4 af den normale dosis er tilstrækkelig.

Tamoxifen er et stof som binder sig til østrogenreceptorerne i brystvæv. Derved forhindrer det (i nogle tilfælde og for en periode) det kvindelige kønshormon østrogen i at øge celledelingen. Midlet har indtil for nylig kun været anvendt i brystkræftbehandling, men er på det seneste taget i brug rent forebyggende.

Tidslerne tager på det skarpeste afstand fra at man giver Tamoxifen i forebyggende øjemed, da det er en sygeliggørelse af raske kvinder, og desuden medfører risiko for alvorlige bivirkninger så som blodpropper og underlivskræft og en række mindre alvorlige som bl.a. hedeture.

Italienske forskere har lavet en undersøgelse, hvor de målte 12 relevante biologiske markører hos 105 kvinder, som fik forskellige Tamoxifendoser. Det viste sig, at deres biokemiske profil ikke var anderledes end kvinders, som kun fik 10 mg hver anden dag. (Standard dagsdosis er 20 mg).

Forskerne konstaterede, at 10 mg Tamoxifen hver anden dag sagtens kunne blokere østrogenreceptorerne, og derfor er tilstrækkeligt i såvel behandling som forebyggelse. Derudover fandt forskererne, at faktorer som kan øge risikoen for blodpropper, så ud til at hænge sammen med dosis, således forstået, at mindre dosis gav mindre risiko for blodpropper.

Andre Decensi, lederen af forskergruppen udtalte: "Valg af daglig dosis på 20 mg eller endog mere som forebyggelse baserer sig mere på lægers intuition end på videnskabelig bevisførelse." Andre Decensi understregede, at den lavere dosis ikke nedsatte Tamoxifen's antitumor aktivitet.

En anden undersøgelse viser, at man kan nedsætte dosis af kemoterapi ved cæggestokkræft uden at forringe udbyttet. Det kunne were interessant at vide, om det er et almindeligt fcenomen, at patienter er overmedicinerede. 

Kilde: J Clin Oncol 1999, 70: 2633-38.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012